Камери фіксації порушень правил дорожнього руху. Як уникнути порушення? | СК “VUSO”

Камери фіксації порушень правил дорожнього руху. Як уникнути порушення? | СК “VUSO”

На багатьох дорогах України встановлені камери автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху. Це зроблено з метою зниження кількості адміністративних правопорушень та ДТП, у яких гинуть люди. Таких камер зараз нараховується 215, і всі вони включені до єдиної системи. Їх розташування не приховується — цю інформацію можна подивитися на сайті Міністерства внутрішніх справ України. Крім того, перед місцем знаходження камери встановлюється спеціальний знак, на якому зображена фотокамера.

Принцип роботи камери автофіксації

Перед тим як виїжджати на дорогу, водіям треба розібратися, як працює камера фіксації швидкості. Як відомо, швидкість руху не повинна перевищувати 50 км/год у містах, 90 км/год — поза містами, 110 км/год — на шляхах з двома смугами, на автомагістралях — 130 км/год. Ми навмисно нагадуємо ці цифри, тому що українські водії часто запитують, чи працюють камери швидкості під час війни. Відповідаємо: так, працюють і фіксують поки лише перевищення швидкості.

Принцип роботи камер простий: вони фотографують порушення та передають його до Центру обробки даних Національної поліції, де спеціальна система розпізнає державний номер авто. Далі з бази беруться дані про його власника, формується протокол, який підписується електронним підписом співробітника поліції.

Далі стає актуальним питання, через скільки часу приходить штраф з камери. Після того як протокол був підписаний, постанова автоматично відправляється до відділення, де зареєстрований автомобіль. Там його можуть роздрукувати та відправити порушнику поштою. На це відводиться 3 дні.

Але набагато швидше водії, які порушили правила, мають змогу дізнатися про свої стягнення з онлайн-сервісів (наприклад, «Дія», «Приват24», сайт МВС). Зазвичай водій матиме інформацію також протягом 3 днів. З розвитком онлайн-технологій питання, куди приходять штрафи з камер, вирішується дуже швидко.

Як перевірити, чи не нарахований штраф за перевищення швидкості?

Для водія дуже актуально знати, де подивитись фото порушення ПДР, а також дізнатися про стягнення. Швидко перевірити це можна за допомогою застосунку «Дія». Там треба зайти до розділу «Послуги» — «Штрафи ПДР».

Сьогодні камери фіксують тільки перевищення швидкості. Якщо вона більша на 20 км/год, водій отримає штраф у розмірі 340 грн. Якщо перевищення було на 50 км/год, ця сума становитиме 1700 грн.

Якщо сплатити виписаний штраф протягом перших 10 днів, то його сума буде меншою наполовину. У тому разі, якщо борг не погашений впродовж 30 днів, його розмір подвоюється, нараховується пеня, а постанова відправляється у виконавчу службу для відкриття впровадження. Далі буде накладений арешт на рахунки в банку та інше майно. Тому важливо вчасно дізнатися про отримання грошового стягнення.

Як уникнути штрафу?

Найпростіша порада — не треба порушувати ПДР. Якщо завжди їздити за правилами, ви не тільки не отримаєте штрафу, але й залишитеся в безпеці, а разом із вами — ваші пасажири та інші учасники дорожнього руху.

Але є цікавий момент: навіть якщо ви будете їздити без порушень, ви все одно можете отримати штраф. Річ у тому, що система автофіксації ще не досконала. Як відомо, юридична відповідальність повинна мати індивідуальний характер. Тобто платити штраф мусить той, хто припустився порушення. Але за кермом авто не завжди буває власник. Іноді це довірена особа, яка має право на керування цим автомобілем. Як результат, грошове покарання може отримати безневинна людина. Таке притягнення до відповідальності суд визнає незаконним.

Що треба знати про оскарження штрафів?

Якщо постає питання, як оскаржити штраф за перевищення швидкості, варто знати, що для цього може бути дві причини: за кермом перебувала інша людина чи мала місце помилкова фіксація. Оскаржити штраф можна в суді або у вищому органі поліції.

У суді треба надати докази, що в цей час ви не були за кермом. Оскаржити накладання штрафу можна також і в тому разі, коли за кермом машини перебували ви, але камера була розташована на ділянці без спеціального відповідного знаку 5.70. Він повинен бути встановленим завчасно до зони контролю. Поза населеними пунктами – за 130–150 м до зони контролю.

Для звернення до суду першої інстанції з позовом про скасування постанови про штраф, треба буде заплатити 537 грн. Якщо з рішенням ви не погодитеся, можна подати апеляцію (судовий збір — 805 грн). Наступне звернення вже коштуватиме 1074 грн. У випадку виграшу справи усі ці кошти будуть повернуті, у разі програшу — ні. Деякі водії ще наймають адвоката для складання позовів. Це потягне додаткові витрати. Саме тому більшість водіїв просто сплачують штраф, щоб уникнути зайвих витрат.

This page does not has your language translate


Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

SUBSCRIBE to the newsletter and receive special offers! 📣