Все про поліс ОСЦПВ в Україні > СК«ВУСО»

Все про поліс ОСЦПВ в Україні > СК«ВУСО»

Страховка ОСЦПВ - це поліс обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності водіїв. Об'єкти страхування - майно, життя і здоров'я учасників руху, які постраждали в ДТП з вини водія застрахованого транспортного засобу. Розміри премій і виплат по ОСЦПВ в Україні регламентуються Законом № 1961-IV від 01.07.2004, доповненим кількома поправками. Остання редакція Закону (№ 766-VIII) вийшла в 2015 році.

  Обов'язковість страхування ОСЦПВ

Перший закон про ОСЦПВ був прийнятий в штаті Массачусетс (США) в 1925 році. У 30-х роках процедура страхування цивільної відповідальності автовласників стала обов'язковою для всіх штатів Америки, а в 40-50-е - для всіх держав Європи. Надалі закони про «автоцивілку» були прийняті в багатьох країнах світу, в тому числі і в Україні.

Страхування цивільної відповідальності автовласника - соціальна міра, яка гарантує, що винуватець ДТП відшкодує збиток постраждалій стороні за рахунок страхових виплат. «Автоцивілка» спрощує вирішення конфліктних ситуацій і позбавляє власника поліса від значних витрат на компенсації.

Поліс ОСЦПВ оформлюється на конкретний транспортний засіб - легковий або вантажний автомобіль, автобус, мотоцикл або моторолер. У страховку можна вписати кілька водіїв або вибрати пункт «необмежену кількість осіб».

Наявність «автоцивілки» - обов'язкова умова для постановки автомобіля на облік в МРЕВ. Водіння без страховки ОСЦПВ є адміністративним порушенням, за яке накладається штраф у розмірі до 850 грн.

  Що покриває страховка ОСЦПВ

За полісом ОСЦПВ відшкодовуються збитки, яких завдав водій застрахованого транспортного засобу іншим учасникам руху. Страховик виплачує компенсації в тому разі, якщо постраждалій стороні було завдано шкоди здоров'ю, життю (летальний результат) і / або майну.

 ОСЦПВ не відшкодовує моральну шкоду і не забезпечує компенсацію шкоди, завданої в результаті стихійного лиха, терористичного акту, народних хвилювань і ін. Відшкодування не виплачується, якщо ДТП сталося на приватній виробничій території і в ряді інших випадків, передбачених законодавством.

 Термін дії поліса ОСЦПВ

 «Автоцивілка» діє один рік з дня укладення договору зі страховиком. Останній день дії страховки вказується в полісі. Документ є дійсним до 23 годин 59 хвилин зазначеної дати, а о 00 годині 00 хвилин наступного дня вже втрачає свою силу.

Відповідно до закону № 1961-IV поліс ОСЦПВ може діяти не весь договірний період. Наприклад, автовласник може використовувати автомобіль тільки кілька місяців в році, а на решту часу прибирати в гараж. Мінімальний період використання автомобіля протягом року повинен становити не менше 6 місяців. Поліс з обмеженим дією коштує дешевше «повноцінної» страховки.

 Страхові виплати по ОСЦПВ

Збиток третім особам відшкодовується по ОСЦПВ двома способами. Якщо в аварії брало участь три і більше автомобіля, компенсацію виплачує страховик (страхова компанія) винуватця ДТП. Ця схема діє і в тому випадку, якщо в аварії були постраждалі і / або один з учасників ДТП не мав діючої «автоцивілки».

Другий спосіб - пряме врегулювання збитків (діє з 1 грудня 2016 року). Постраждала сторона отримує компенсацію у своїй страховій компанії, яка в подальшому стягує виплачену суму у страховика винуватця ДТП.

 Пряме відшкодування застосовується при дотриманні трьох умов: 

  • в аварію потрапило тільки 2 транспортних засоби;
  • обидва учасники руху мають поліси ОСЦПВ;
  • шкоди було завдано виключно майну.

Якщо в договорі автострахування передбачена франшиза, винуватець ДТП бере частину виплат на себе. Ця частина відповідає розміру франшизи.

При незначному майновий утраті водії можуть оформити європротокол, не викликаючи співробітників дорожньої поліції на місце ДТП. Максимальна сума компенсації по європротоколу не перевищує 50 тис. Грн (з 1 лютого 2016 року). Якщо ДТП оформлено за участю представників ДПС, ліміт компенсацій за майновий збиток становить 100 тис. Грн (кожному автомобілю, не більше 5 ТС), а за шкоду здоров'ю або життю - 200 тис. Грн (кожній людині).

  Як розраховується поліс ОСЦПВ

Розрахунок вартості поліса ОСЦПВ здійснюється шляхом множення базового тарифу (180 грн) на 8 коефіцієнтів: 

  • об'єм двигуна - чим потужніший двигун транспортного засобу, тим вище коефіцієнт (К1 = 0,34-3);
  • місто, в якому зареєстровано ТЗ, - чим більший населений пункт, тим більше цифра (К2 = 1-4,8);
  • ким і з якою метою використовується ТС - підвищувальний коефіцієнт 1,3 (К3) застосовується для юридичних осіб, які використовують транспорт в комерційних цілях (таксі);
  • досвід водіння - для водіїв зі стажем водіння менше 3 років застосовується коефіцієнт (К4) 1,7;
  • тривалість використання ТЗ в період дії договору - тариф множиться на коефіцієнт 0,7-0,9, якщо автомобіль використовується з перервами;
  • наявність зафіксованих спроб страхового шахрайства - за афери з боку водія призначається підвищувальний коефіцієнт 2 (К6);
  • бонус-малус - за безаварійну їзду покладається зменшує коефіцієнт 0,85-0,95;
  • пільгова знижка - коефіцієнт 0,5 для інвалідів II групи, пенсіонерів, учасників бойових дій та ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС.

Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣