Який штраф заплатить водій за їзду без номерів у 2024 році

Номерний знак автомобіля – не просто його візитна картка, з ним пов'язано багато вимог та обмежень. Закон регламентує місце для встановлення, спосіб кріплення, зовнішній вигляд. За порушення цих розпоряджень водій платить штраф – за підсвічування номера (точніше, відсутність), неправильне розміщення тощо.

Індивідуальний знак підтверджує, що автомобіль зареєстрований у певній країні та регіоні. Він повинен відповідати зазначеним у законі розмірам, способам оформлення, матеріалу виготовлення, розміщеній на ньому інформації. Але багато водіїв після втрати номера не поспішають оновити його.

Чи можна їздити на авто без номерного знаку

Відповідь на таке запитання чітка – ні, це заборонено законом. На машині без розпізнавальних табличок не можна їздити не лише територією України, а й в інших європейських країнах. Законопроєкт №736, який набув чинності 29 жовтня 2023 року, передбачає штраф за поїздку без номерів та посилення відповідальності за порушення правил їх використання.

З 2021 року діє вимога до легкових та вантажних автомобілів – обов'язкове розміщення двох номерних табличок спереду та ззаду. Це потрібно також для спецтехніки, мотоциклів, сільгосптехніки. Для кріплення використовують спеціально призначені місця: якщо це буде, наприклад, лобове скло, доведеться заплатити штраф за правопорушення.

Місце прописки власника транспортного засобу не має значення. Для отримання таблички з ідентифікаційними символами звертаються до сервісного центру МВС за місцем реєстрації або перереєстрації автомобіля. За поєднанням літер: АЕ, АА, АН тощо – легко визначити, у якому регіоні водій отримав номерний знак. За умови наявності оригінальних написів (наприклад, «Гонщик», «БТР») їх доведеться замінити на звичайні при перетині кордону.

Який штраф доведеться заплатити

Якщо авто їде на території України без номера або табличка розміщена з недотриманням вимог закону, то це вважається адміністративним правопорушенням. Штраф за відсутність номерного знаку зараз становить 1190 грн, ця сума залишається незмінною з 2023 року. Її стягують, якщо за водієм раніше не було таких помилок.

Такий самий штраф потрібно буде заплатити, якщо на машині встановлений номер, зареєстрований на інше авто. Адміністративним правопорушенням вважаються також випадки, коли табличка розміщена позаду чи попереду транспортного засобу:

  • перевернута, тобто встановлена ​​неправильно, її форма, колір, розмір, шрифт не відповідають регламенту;

  • закрита іншими предметами, зокрема прозорими. Штраф стягуватиметься, якщо в такому разі частково або повністю закриті літери чи цифри для ідентифікації авто;

  • забруднена. Враховуються випадки, коли бруд заважає розпізнати та прочитати написи на відстані 20 метрів;

  • закріплена в не призначеному для цього місці;

  • не висвітлюється.

Окремо варто виділити штраф за підсвічування номера в Україні 2024 року. Нині деякі водії намагаються замаскувати знаки за допомогою різних підручних матеріалів. Деякі встановлюють 3D-знаки, але вони заборонені в нашій країні. У такий спосіб автовласники намагаються уникнути зчитування інформації про їхній автомобіль камерами фотофіксації.

Інші ситуації, пов'язані з порушенням правил використання номера

Багатьох водіїв також цікавить, чи можна їздити з одним номерним знаком. За законом їх має бути обов'язково два, тому водій такого автомобіля вважатиметься порушником. Поїздка з підробленими чи чужими знаками еквівалентна подорожі без номерів, у цьому разі також доведеться заплатити штраф, навіть можуть вилучити машину до з'ясування обставин.

Закон передбачає штраф за незаконне використання номерів Нацгвардії, ЗСУ, поліції або інших держслужб. Деякі водії намагаються в такий спосіб отримати максимальну перевагу на дорозі. Але розмір штрафу в цьому разі буде вищим, ніж просто за їзду без номерів – 2250 грн. За повторне порушення доведеться заплатити 5100 грн, додатково можуть позбавити посвідчення водія на 3–6 місяців.

Якщо знак не висвітлюється, але під час зупинки та перевірки інспектором виявилося, що це була тимчасова несправність, і її вдалося усунути на місці, штраф не призначається. Адміністративним правопорушенням вважається лише ситуація, що виникла за наміром та через вину водія.

Коли можна їздити без номера

Поїздка на авто без розпізнавальних знаків по Україні неприпустима, але в деяких випадках табличка виконана в червоному кольорі. Такий номер отримує тимчасово зареєстрований транспортний засіб, його називають транзитним. Він знадобиться для авто, яке тільки-но в'їхало на територію країни, але ще не отримало офіційної реєстрації.

Той, хто планує придбати нову машину в дилерському центрі чи автосалоні, має знати, скільки можна їздити на транзитних номерах у 2024 році. На цю мить дозволений термін – 3 місяці. Після цього необхідно замінити червону табличку на звичайну. Раніше можна було подовжити термін дії транзитного номера, наразі такої можливості немає.

Як відновити втрачений, вкрадений чи пошкоджений номер

Для цього необхідно звернутися до сервісного центру МВС, подати заявку легко онлайн. Щоб відновити номер, водій показує:

  • паспорт та ІПН;

  • заяву про перереєстрацію;

  • свідоцтво про реєстрацію.

Цей перелік може відрізнятись залежно від обставин. Наприклад, якщо табличку вкрали, вимагатимуть копію заяви до поліції про інцидент чи втрату. Також транспортний засіб має оглянути експерт. Лише після цього автовласник отримає новий номерний знак та свідоцтво про реєстрацію.

Кожному водієві важливо знати, скільки можна їздити на транзитних номерах і як отримати нові в разі втрати чи крадіжки. Важлива інформація – правила розміщення та оформлення таблички. Це дозволить не порушувати вимоги законодавства та спокійно їздити дорогами, не побоюючись штрафів.

Для цієї сторінки переклад на Вашій мові відсутній


Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣