Як підтримувати ментальне здоров’я? Тривожність

Як підтримувати ментальне здоров’я? Тривожність

У світлі воєнних конфліктів тривожність стає невід'ємною частиною буденності. Необхідність адаптуватися до небезпечних умов, страх за власне життя та добробут близьких нерідко створює серйозний стрес. Не всім вдається з ним впоратись, що в результаті призводить значного погіршення якості життя.  

Як правильно діяти, якщо ви відчуваєте постійну тривогу? 

  1. Самодопомога 

Це найпростіший спосіб, який має достатню ефективність для нормалізації психоемоційного стану. Вони абсолютно не потребують грошового ресурсу і для їх виконання піде не більше 15 — 20 хвилин.  

  • Дихальні практики. В інтернеті ви можете знайти безліч матеріалів з дихальними вправами. Найелементарніша з них  дихання по крадрату: 4 секунди глибоко вдихаємо повітря, на 4 секунди затримуємо повітря, 4 секунди на видих, повторно затримуємо дихання на 4 секунди. Її можна повторити кілька разів. 

  • Арт-терапія. Приємний спосіб, який допоможе відволіктись від повсякденних проблем. Можна зайнятись улюбленим видом творчості. Дієвою “творчою” практикою є нейрографіка. Для неї не потрібно вміння малювати. Після закінчення вправи проведіть самофрлексію: як почуєте себе, які емоції були під час процесу малювання, чи допомогло вам це. 

  • Фізичні навантаження. Це не означає, що вам в одну секунду потрібно все кинути і побігти в спортзал на силове тренування. Достатньо буде напружити своє тіло на 10 секунд, а потім поступово розслабити його. Повторити кілька разів.  

  1. Підтримка фахівців

Цілком зрозуміло, що з психологічними питаннями варто звертатися до психолога. Знаємо, що для багатьом з нас складно наважитись на цей з різних причин: страх показувати власні емоції, негативні стереотипи щодо людей, які звертаються за психологічною допомогою тощо. Однак варто все зважити і зрозуміти, що ментальне здоров’я має величезну перевагу перед усіма іншими причинами нехтувати ним.  

Коли варто йти до психолога?  

Перед тим, як піти до фахівця через тривожність необхідно дати відповіді на такі запитання:  

  • Я відчуваю страх чи тривогу?  

  • Чи проявляється моя тривожність через фізіологічні симптоми: надмірна пітливість, тремор, дрижання голосу, підвищене серцебиття, озноб?  

  • Чи впливає це на якість мого сну?  

  • Як змінилося моє харчування у зв’язку з тривожністю?  

Якщо відповіді мають здебільшого негативні, то не варто чекати.  

Де шукати допомогу безкоштовно?  

  1. “Поруч”  безкоштовний проєкт для батьків та дітей. 

  1. “MentalHelp”  онлайн-платформа, створена для надання безкоштовної професійної психологічної допомоги та підтримки українцям. 

  1. “Розкажи мені”  безкоштовна платформа підтримки.

Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣