Розмитнення авто в "Дії": коли буде доступна послуга і як зміниться вартість

Розмитнення авто в "Дії": коли буде доступна послуга і як зміниться вартість

Життя триває, і в нашу країну продовжують завозити вживані автомобілі, придбані за кордоном, адже там вони коштують дешевше. Згідно з українським законодавством такі авто повинні пройти процедуру розмитнення, тобто потрібно здійснити легалізацію машини в Україні. Весною 2022 р. уряд пішов назустріч своїм громадянам, і ця процедура стала на короткий період безплатною. Але 1 липня того ж року нульове розмитнення скасували. Наразі жодна категорія громадян не має пільг на розмитнення. Виключення складають тільки ті авто, що ввозяться для потреб військових. До них застосовується майже нульове розмитнення. Сама процедура вже давно викликала критику з боку українських автовласників через зайву бюрократію. І ось в уряді анонсували зміни. Незабаром у застосунку «Дія» вже буде доступна нова послуга з розмитнення авто в «Дії». 

Для чого потрібно запустити розмитнення в «Дії»

Комітет Верховної Ради з фінансів податкової та митної політики рекомендував Раді прийняти за основу проєкт закону № 10380. Цей документ розроблений із метою забезпечення зручності подачі електронної митної декларації для митного оформлення легкового автомобіля завдяки використанню засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг. Зазначається, що у цього сервісу є всі можливості стати одним із перших у сфері митних послуг. Новий формат розмитнення покликаний максимально зменшити так званий «людський фактор» — маніпулювання з вартістю автомобіля.

Головне в цьому нововведенні — це те, що підрахунок того, скільки треба буде сплатити державі, робитиметься максимально об’єктивно, з урахуванням таких критеріїв, як рік випуску машини, тип палива, об’єм двигуна, модель. Безумовно, такий підхід посприяє зниженню ціни на розмитнення в «Дії», а для електричних моделей автомобілів ця процедура взагалі безплатна.

Які схеми будуть ліквідовані

З впровадженням електронної системи розмитнення через «Дію» будуть ліквідовані наявні зараз схеми:

  • повідомлення про наявність пошкоджень та несправностей, яких у реальності немає;
  • зміна модифікації легкового автомобіля;
  • підробка договорів про купівлю-продаж машини;
  • зниження показників одометра, тобто штучного збільшення або зменшення реального пробігу автомобіля.

Електронне розмитнення зробить усе це просто неможливим.

Коли планується запровадження нової послуги

Перші кроки на цьому шляху зроблені: вже доступний калькулятор розмитнення «Дія». З його допомогою можна попередньо оцінити витрати на розмитнення авто з урахуванням усіх майбутніх змін. Заради створення такої онлайн-послуги Мінцифри запропонувало внести зміни до Податкового та Митного кодексів. Воно пропонує створити базу даних митної вартості легкових авто на основі інформації від Митної служби. Тому запуск нової послуги відбудеться відразу після вступу в дію відповідних змін у законодавстві.

Як відбуватиметься процедура

Процедура розмитнення авто через «Дію» складатиметься з наступних етапів.

  • у застосунку «Дія» необхідно заповнити митну декларацію, вказавши VIN-код свого авто. Дані, що вже є в цьому додатку, автоматично підтягнуться. Деяку інформацію знадобиться внести вручну.
  • далі треба сплатити митні платежі. Їх сума розраховуватиметься  автоматично на основі даних із митної декларації. Оплату можна буде зробити через «Дію», вказавши реквізити своєї банківської карти;
  • залишається тільки пройти митний контроль.

Для цього треба представити машину митникам. З собою мають бути такі документи чи пристрої:

  • смартфон або планшет із застосунком «Дія»;
  • паспорт — ID-карта або закордонний паспорт;
  • оригінали документів — паспорт, ідентифікаційний код, договір купівлі-продажу авто, інвойс, техпаспорт, документ, що підтверджує зняття машини з обліку в країні реєстрації, а також договір або нотаріальне доручення, якщо ввозиться авто не для себе.

У разі використання послуг перевізника через кордон митну декларацію має заповнити власник автомобіля. Обов’язково варто вказати, що ви не будете самостійно ввозити машину в Україну. Замість цього знадобиться надати дані перевізника.

Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣