Як перевірити справжність поліса автоцивілки в базі МТСБУ

За законом кожен автовласник обов'язково оформляє ОСЦПВ на свій транспортний засіб. Але мало придбати поліс, необхідно також переконатися, що він є справжнім, тільки в цьому разі ним можна буде скористатися. Для цього необхідно перевірити страховку на наявність у базі МТСБУ.

Моторно-транспортне страхове бюро України – неприбуткова організація, яка займається регулюванням взаємин громадян у сфері автострахування. Також надає консультації та захист водіям із юридичних питань. Перш ніж продавати поліси, будь-яка компанія має стати офіційним членом бюро.

Навіщо перевіряти справжність страховки

З 2018 року автоцивілку можна купити онлайн та користуватися нею без роздрукування паперового документа. Тому питання справжності стало особливо актуальним, адже не всі організації, які продають ОСЦПВ, мають на це право. У 2021 році тільки 44 компанії з більше ніж 200 по Україні мали у своєму розпорядженні відповідну ліцензію.

В інтернеті чимало шахраїв, тому деякі фірми, прагнучи обдурити, продають страховки, не маючи на це офіційного права. Вони підробляють бланки так, що їх не відрізнити від реальних. Однак, якщо виникне потреба скористатися ОСЦПВ, це буде неможливо через його відсутність у базі МТСБУ. Тому перевірка страховки – важливий момент для будь-якого водія.

Як переконатися в справжності автоцивілки

Моторно-транспортне бюро страховиків – єдина організація, яка займається врегулюванням питань у цій сфері. Щоб перевірити наявність страховки авто, необхідно перейти на офіційний сайт за посиланням https://policy-web.mtsbu.ua/. Там можна пробити куплену «Зелену карту».

На сайті МТСБУ перевірка поліса здійснюється трьома способами: за державним номером автомобіля, кодом, присвоєним ОСЦПВ або за VIN-кодом транспортного засобу. Автоцивілка з'являється в базі відразу після оформлення, знадобиться всього 1 хвилина, щоб переконатися в її справжності.

За держномером автоперевірка відбувається так:

  • виберіть «внутрішній» на відповідній сторінці для поліса;

  • вкажіть «державний номер ТЗ»

  • введіть дані без тире та пробілів;

  • виберіть дату – число дня, коли перевіряєте;

  • натисніть «Перевірити».

Мову можна вибирати будь-яку, доступні як кирилиця, так і латиниця. Крім держномера, є графа «Номер поліса ОСЦПВ», за ним також легко перевірити страховку на авто. Відповідний код ви знайдете в договорі – це дві літери та сім цифр, які йдуть після в паперовому варіанті.

В електронній версії немає буквеного коду, вас цікавлять лише дев'ять цифр. Вказуйте інформацію без розділових знаків і пробілів, а потім виберіть дату. Останній спосіб ーперевірка авто громадян за VIN-кодом, або унікальним ідентифікаційним номером транспортного засобу, що складається з 17 символів.

ВІН-номер машини вказують у техпаспорті в графі «Номер шасі (кузова, рами)». Якщо цього документа з якихось причин немає, побачити необхідну цифрову комбінацію ви зможете в спеціальному вікні на окантовці лобового скла з боку водія, на стійці передніх дверей зліва, на арках коліс чи блоках циліндра.

Яку інформацію показує сайт МТСБУ

Дізнатися, що страховка за номером авто, самого поліса або ВІН-коду, справжня, нескладно – це безкоштовно, займає всього хвилину. За результатами база Моторно-транспортного бюро видає різну інформацію. Статус договору допоможе зрозуміти, чи він справжній:

  • оформлений, але діє. Це страховка, яку придбали на майбутнє, на момент перевірки вона ще не стала активною. Необхідно повернутися на сайт після настання дати, зазначеної в договорі;

  • чинний. Такий статус підтверджує, що перевірити поліс автоцивілки вдалося успішно. Автострахування присутнє в базі, і в разі потреби ним можна скористатися в рамках законодавства;

  • використаний. Це означає, що електронний поліс із таким номером раніше зареєстрував інший користувач;

  • втрачений. Найімовірніше, перед вами підроблений ОСЦПВ.

Якщо система показує, що поліс не знайдений, необхідно перевірити страховку за номером авто або з використанням іншої інформації щодо правильності зазначених даних. Якщо все правильно, але сайт не знаходить номера, це означає, що такого поліса не існує.

Як ще можна перевірити базу МТСБУ

Не обов'язково користуватися тільки сайтом – також можна зателефонувати до гарячої лінії Моторно-транспортного бюро за номером 0-800-608-800. Вона працює цілодобово, там завжди відповідають на всі питання, що цікавлять користувача. Перевірка ОСЦПВ можлива також за qr-кодом на паперовому бланку – відскануйте його, у результаті відкриється вся необхідна інформація.

За фальшивою автоцивілкою не можна отримати відшкодування. Тому кожен водій повинен знати, як перевірити страховий поліс на справжність.

Для цієї сторінки переклад на Вашій мові відсутній


Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣