Гідроудар двигуна: як уникнути і що робити | Блог СК VUSO

Гідроудар двигуна: як уникнути і що робити | Блог СК VUSO

Що таке гідроудар двигуна? Це потрапляння води в його циліндри, що призводить до серйозних пошкоджень двигуна. Така ситуація може статися під час сильного дощу або під час проїзду через глибокі калюжі. Гідроудар — це серйозна проблема для механізму, і наслідки можуть змінюватись залежно від ступеня удару, конструкції мотора, кількості води, що потрапила у двигун, а також від його оборотів під час НП.

Серед наслідків гідроудару – пошкодження клапанів та їх приводу, системи змащення та охолодження, турбокомпресора та інших допоміжних механізмів поршнів, деформація шатунів та колінчастого валу, а також руйнування головки блоку циліндрів. Все це може призвести до серйозних проблем з роботою мотора: втрати потужності, збільшення витрати палива та можливого повного руйнування. Якщо ви підозрюєте, що гідравлічний удар таки був, важливо швидше провести діагностику та ремонт, щоб мінімізувати збитки.

Як не допустити гідроудару

По можливості намагайтеся не виїжджати в зливу. Якщо це неможливо, виконуйте наші рекомендації. При їзді намагайтеся не заїжджати у глибокі калюжі. Якщо можливості об'їхати таку калюжу немає, потрібно спробувати оцінити її глибину. Якщо вода сягає половини колеса, не варто ризикувати, краще повернути назад.

Якщо цього не уникнути, намагайтеся проїхати через воду повільно та рівномірно – не можна створювати хвилі, які можуть досягти верхнього рівня облицювання капота. Швидкість їзди по воді не повинна перевищувати 10 км/год, тому бажано їхати на першій передачі.

Деякі водії вважають, що найкращим варіантом буде швидко проскочити водну перешкоду на швидкості. Це груба помилка! Ніколи не розганяйте двигун перед подоланням калюжі! Саме такі дії призводять до гідроудару. У разі проходження через воду уникайте змінних різких прискорень і гальмування, щоб не створювати додаткового тиску рідини на машину. Намагайтеся тримати оберти на середніх значеннях – це потрібно для того, щоб уникнути всмоктування води через систему вихлопу.

Спровокувати гідроудар може не тільки неправильне подолання водної перешкоди, але й попадання в робочий циліндр  мастила або рідини, що охолоджує. Щоб уникнути такої ситуації, потрібно періодично відвідувати СТО з метою контролю за станом двигуна.

Найгірше переживають гідравлічний удар дизельні двигуни. Статистика показує, що лише 5 відсоткам дизелів не буде потрібно після цього капремонту.

Ознаки того, що двигун отримав гідроудар

Гідроудар двигуна — серйозна проблема, і його ознаки можуть бути різними. Якщо авто раптово зупинилося при проїзді через воду, це перший і очевидний прояв гідроудару. Рідина, що опинилася в циліндрах, може перешкоджати руху поршнів, що призводить до зупинки двигуна. Якщо ви намагаєтеся його завести, ви чуєте клацання, стукіт або металеві звуки, це може вказувати на пошкодження внутрішніх компонентів: шатунів або поршнів. Якщо з вихлопної труби йде білий або сірий дим, це може свідчити про наявність води в камері згоряння. Якщо двигун все-таки завівся, але працює з сильною вібрацією і нестабільно, це нерідко є ознакою пошкодження внутрішніх компонентів. Негайно заглушіть його.

Як виконати перевірку на гідроудар

При підозрі на гідравлічний удар виконайте наведені нижче дії. Спочатку огляньте повітряний фільтр. Поганою ознакою є краплі води, які видно під час огляду на корпусі повітряного фільтра каналів повітроводу. Далі його потрібно відкрити та оглянути змінний елемент. Якщо він теж мокрий, є велика частка ймовірності, що вода потрапила до системи впуску. Ще одна ознака удару – деформований паперовий повітряний фільтр. Зніміть свічки запалювання та подивіться, чи немає слідів води на них. Спробуйте прокрутити двигун без свічок, щоб видалити рідину із циліндрів. Перевірте рівень та стан мастила. Якщо воно стало пінявим або молочного кольору, це явна ознака присутності води.

Гідроудар двигуна — серйозна несправність, яка потребує негайної уваги. Якщо ви виявили зазначені вище ознаки, не намагайтеся завести автомобіль повторно. Зверніться до кваліфікованих фахівців. Своєчасні дії можуть допомогти уникнути серйозніших ушкоджень.

Що робити у разі гідроудару

Отже, якщо ви підозрюєте, що у двигун все-таки потрапила вода, негайно його заглушіть і не намагайтеся завести. Робота механізму після гідравлічного удару може призвести до ще більш серйозних ушкоджень. Деякі водії у такій ситуації намагаються висушити двигун, після чого запускають двигун. Це дуже ризиковано! Для повної гарантії сухості постарайтеся відбуксувати автомобіль до найближчого автосервісу. І вже там фахівці зроблять усе потрібне. Професіонали зможуть провести глибшу діагностику та ремонт. Не виключено заміну пошкоджених запчастин.

Також необхідно перевірити повітряний фільтр і систему впуску повітря, щоб переконатися, що в них немає води. І тільки коли механіки видалять всю рідину та продіагностують двигун, вони можуть спробувати його завести. Попадання води в механізм може призвести до серйозних пошкоджень, тому дуже важливо діяти швидко та акуратно.

Тепер ви добре знаєте, що таке гідроудар в автомобілі та до яких наслідків він здатний привести. Дотримуючись наших порад, ви зможете мінімізувати ризик отримання гідравлічного удару двигуна і знатимете, як діяти, якщо він все-таки стався.

Для цієї сторінки переклад на Вашій мові відсутній


Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣