Штрафи за відсутність поліса ОСЦПВ у 2024 році | Блог СК VUSO

Штрафи за відсутність поліса ОСЦПВ у 2024 році | Блог СК VUSO

У нашій країні наявність автострахування ОСАЦВ є обов'язковою для кожного водія. Така норма закріплена в Законі України про ОСАЦВ, та діє вона з 1 січня 2005 року. Тому кожен водій, купуючи автомобіль, обов'язково має придбати й автоцивілку. Надалі потрібно буде стежити, щоб вчасно продовжувати дію поліса. Договір діє протягом одного року (за рідкісним винятком). При зупинці автомобіля працівник поліції можуть вимагати продемонструвати наявність ОСАЦВ. Якщо з полісом щось не так, буде виписаний штраф за відсутність страховки.

Причини для штрафу та його розмір

Слід зазначити, що в Україні працівники поліції більш лояльно ставляться до такого порушення, як відсутність автоцивілки. Але, швидше за все, такому горе-водієві все ж таки випишуть штраф. В нашій країні причинами для стягнення штрафу через відсутність страховки ОСАЦВ можуть бути:

  • наявність простроченого договору (на кожному полісі обов'язково є дата його придбання);

  • відсутність автоцивілки взагалі;

  • ДТП, коли винний водій, у якого відсутня страховка.

Який штраф за відсутність страховки загрожує автовласнику? В Україні розміри стягнення за це порушення не дуже великі. Водночас у країнах Євросоюзу мінімальна сума штрафу буде щонайменше 300 євро. Така різниця має багато причин, і головна з них — це те, що в Україні страхування ще не стало частиною нашого життя. Є водії, які взагалі вважають, що покупка страховки — це викинуті гроші. Вони надмірно впевнені у своїх здібностях водити машину і думають, що ніколи не потраплять в аварію. Проте варто врахувати, що у разі ДТП повне відшкодування збитків постраждалим доведеться взяти на себе водію — винуватцю аварії.

Стаття 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) передбачає такі стягнення. Їх два. Перший тип — штраф за відсутність автоцивілки у сумі 450 грн накладається, якщо поліс, є, але він оформлений у паперовому вигляді і його немає при собі. Або ж у тому випадку, якщо водія вперше карають за таке правопорушення. Другий тип — штраф за відсутність страхового поліса у розмірі 850 грн виписується за повторення ситуації. Тобто водій уже був оштрафований раніше, але автоцивілку так і не придбав.

Обов'язкова страховка для тих авто, які зареєстровані не в Україні

У цьому випадку власник такого автотранспорту в обов'язковому порядку повинен мати поліс «Зелена карта» — міжнародне автострахування. Якщо з ним все в порядку, купувати поліс українського ОСАЦВ не потрібно. Якщо станеться страховий випадок, цей договір спрацює. Якщо міжнародного автострахування немає,  в такому випадку необхідно придбати національну автоцивілку. Причому обов'язково на весь період перебування даного автомобіля в нашій країні чи до того моменту, коли ця машина пройде процедуру перереєстрації на українські номери.

Штраф для страхового поліса у цьому випадку зазначено у статті 126 КУпАП.

ОСАЦВ для машин з транзитними номерами

Ми вже писали вище, що будь-який автомобіль на території України обов'язково має мати автострахування. Навіть якщо він ще не стоїть на постійному обліку, і має транзитні (червоні) номери. Тому достатньо придбати страховий поліс на час, необхідний для прибуття в місці майбутньої постійної реєстрації. Найчастіше це термін від 10 днів до двох тижнів. У страховці може бути вказано й інший термін (наприклад, якщо автомобіль був зареєстрований на певний період). Який штраф, якщо немає страховки у такої машини? Точно такий як і для інших порушників цієї норми ПДР, тобто від 425 до 850 грн.

Слід пам'ятати про те, що якщо вам було виписано штраф, то сплатити його потрібно якомога  швидше. Якщо ви не заплатите його у 15-денний строк, розмір його зросте у два рази.

Чи можна придбати страховку ОСАЦВ через інтернет

Сьогодні процес придбання обов'язкового автострахування онлайн став набагато простіше. Вам більше не потрібно витрачати час на похід в офіс. Усі етапи оформлення поліса цивільноправової відповідальності водія тепер доступні онлайн. Для цього достатньо на спеціальній сторінці сайту ввести необхідну інформацію про себе та сплатити. Після цього залишиться звантажити поліс ОСАЦВ на свій мобільний телефон. Інформація про договір одразу передається до ЦБД МТСБУ.

На остаточну ціну страховки буде впливати ряд факторів: тип транспортного засобу, об'єм його двигуна, місце реєстрації автомобіля. Таким чином, вартість ОСАЦВ для авто в Тернополі буде нижчою, ніж для автомобіля, зареєстрованого в Києві.

В будь-якому випадку ціна страховки набагато нижче розміру компенсації за заподіяну шкоду, яку потрібно буде виплатити, якщо власник автоцивілки виявиться винуватцем ДТП.

Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣