Які штрафи для водіїв діють у Польщі | Блог СК VUSO

Які штрафи для водіїв діють у Польщі | Блог СК VUSO

У Польщі зараз мешкають мільйони українців. Багато хто з них там продовжує працювати на автотранспорті, займаючись вантажоперевезеннями, і не меншою кількістю тих, хто був змушений залишити Україну через повномасштабні бойові дії. Значна кількість українців водить автомобіль. Однак незнання місцевих правил дорожнього руху (наприклад, у певний час діє заборона їзди Польщею для водіїв великовантажних машин) не звільняє від відповідальності.

У 2024 р. максимальний штраф у Польщі став у 10 разів вищим, ніж три роки тому. Максимальна сума грошових стягнень, що накладається судом, тепер становить 30 000 злотих, а кількість «штрафних балів» за правопорушення — 15. Крім того, з жовтня 2023 замість штрафу або обмеження волі водію в стані сп'яніння загрожує тюремне ув'язнення і заборона їзди до Польщі.

Страхові компанії також мають доступ до інформації про штрафні санкції та бали, отримані водіями. Тому у 2024 році автовласники, які часто порушують правила дорожнього руху, могли платити більше за страховку цивільної відповідальності перед третіми особами. Нижче ми розповімо, яке фінансове покарання загрожує найбільш поширеним правопорушенням у 2024 р.

Чи збільшилися штрафи за відсутність страхування у 2024 році? 

З 17 червня 2022 р. страховики отримали доступ до записів штрафів та штрафних балів, накопичених власниками транспортних засобів. Крім того, у зв'язку з підвищенням мінімальної заробітної плати до 4242 злотих брутто (у січні – червні 2024 р.) та до 4300 (з липня 2024 р.) цього року двічі збільшуються штрафи за відсутність поліса цивільної відповідальності, що накладаються Фондом страхових гарантій (UFG). Вони знову зросли із 1 липня 2024 року. Якщо водій подорожує без обов'язкового поліса страхування відповідальності понад 14 днів, то власники мотоциклів заплатять 1430 злотих, легкових автомобілів – 8600, вантажівок – 12 900 злотих.

Увага: ціна обов'язкового страхування транспортного засобу може бути значно нижчою за штраф за відсутність цивільної відповідальності. У січні 2024 року середня ціна на страхування становитиме 563 злотих. Це набагато менше, ніж нинішній штраф за відсутність автострахування для власників автомобілів. Українцям вигідно оформити поліс «Зелена карта», який має такий самий принцип дії, оплачується в грн, а коштує дешевше.

Який розмір штрафу за перевищення швидкості у 2024 році? 

Наразі санкції за те, що була перевищена швидкість на польських дорогах, становлять (у злотих):

  • перевищення до 10 км/год  — 50;

  • 11–15 км/год — 100;

  • 6–20 км/год — 200;

  • 21–25 км/год — 300;

  • 26–30 км/год — 400;

  • 31-40 км/год  —  800 (1600 злотих при повторному вчиненні того ж правопорушення);

  • 41-50 км/год  —  1000 (2000, якщо повторно);

  • 51-60 км/год  —  1500 (збільшується до 3000);

  • 61-70 км/год   —  2000 (аналогічно зростає до 4000);

  • понад 70 км/год  —  2500 (збільшується до 5000 злотих).

Тож водіям необхідно стежити за знаками, на яких вказано обмеження швидкості у Польщі.

Штрафи за інші порушення правил дорожнього руху у 2024 році

Перевищення швидкісного режиму та відсутність страхового поліса — не єдині серйозні порушення правил дорожнього руху, штрафи за які збільшилися з 2022 року. Найвищі санкції можливі за використання телефону без гарнітури під час руху, обгін, ненадання переваги пішоходу або водіння без прав. 

З 1 січня 2022 року також збільшилися штрафи, що накладаються на власника автомобіля, якщо він не надає інформацію про особу, яка керувала транспортним засобом у момент скоєння правопорушення. Їх розмір залежить від типу порушення ПДР, скоєного розшукуваним порушником. Якщо сталося зіткнення, то штраф складає 2000 злотих. У разі аварії ставка зросте до 4000 злотих. Якщо порушення швидкісного режиму зареєстровано камерою контролю швидкості, інспекція дорожнього транспорту може накласти стягнення вдвічі більше за той, який отримав би порушник (але не менше 800 злотих). Однак у разі інших правопорушень штраф за нерозкриття інформації про водія становить 500 злотих (суд може збільшити ставку до 30 000).

З 17 вересня 2022 року запроваджується так званий штраф за «рецидив». Коли він застосовується? Якщо протягом двох років водія буде спіймано на скоєнні того ж правопорушення, він заплатить за це подвійний штраф. Таке покарання можуть зазнати, зокрема, ті, хто перевищить швидкість на 30 км/год, керують автомобілем після вживання алкоголю або наркотичних речовин, порушують заборону на обгін, водять машину без прав.

Штрафи для водіїв автобусів та великовантажних авто

У Польщі діють суворі заборони, порушення яких тягне за собою значні штрафні санкції як для водія, так і для компанії, що володіє транспортом. Зокрема, крім того, що на основних автомагістралях існує обмеження швидкості, Польща забороняє пересування великогабаритного транспорту дорогами загального користування у святкові та передсвяткові дні. Конкретні дати та години, на які поширюються ці обмеження, чітко прописані в документації, але слід враховувати, що деякі свята в Польщі не мають фіксованої дати та щорічно відзначаються у різні дні.

Основне обмеження для руху вантажних автомобілів діє з 8:00 до 22:00 у святкові дні, а також з 18:00 до 22:00 напередодні свят. Влітку вводяться додаткові обмеження на пересування вантажівок: починаючи з першої п'ятниці після 18 червня до останньої неділі перед початком навчального року великовантажні автомобілі не можуть пересуватися у п'ятницю з 18:00 до 22:00, у суботу з 08:00 до 14:00 та у неділю з 08:00 до 22:00. Це з тим, що за високих температур важкий транспорт руйнує гаряче асфальтове покриття.

Також може бути виписаний штраф за порушення режиму праці та відпочинку водія у Польщі. Якщо працівник перевищує щоденний робочий час і перебуває за кермом понад 9 годин, то йому загрожують санкції: від 50 злотих, якщо продовжував працювати на період до 1 години. Штраф зросте до 550 злотих за роботу щогодини понад 13 годин 30 хвилин або без необхідної перерви тривалістю не менше 4 годин 40 хв.

Тому, виконуючи робочі обов'язки, водій повинен стежити за гігієною своєї праці, щоб не були нараховані штрафи у Польщі.

Скільки часу водії мають на оплату штрафу у 2024 році? 

У 2024 р. дається 14 днів, щоб сплатити штраф заочно. Цей вид покарання застосовується, коли порушник не був виявлений на місці скоєння правопорушення й водночас немає сумнівів у його особі. Наприклад, може йтися про те, що водія сфотографує камера контролю швидкості за перевищення швидкісного режиму.

З іншого боку, 2024 року буде сім днів на оплату нарахованого грошового стягнення, яке виписується порушнику під розписку (наприклад, внаслідок перевірки на дорозі).

Водії можуть сплатити отриманий штраф традиційно готівкою через поштовий переказ. Однак зручніше зробити це онлайн, використовуючи свій банківський рахунок.

Для цієї сторінки переклад на Вашій мові відсутній


Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣