Як сплатити адміністративний штраф: відповіді на популярні питання | СК “VUSO”

Як сплатити адміністративний штраф: відповіді на популярні питання | СК “VUSO”

На жаль, трапляються ситуації, коли людина з різних причин порушує закон. Це може бути прикра помилка на дорозі або якісь протиправні дії. Якщо ніхто з інших громадян серйозно не постраждав, тому, хто припустився помилки, буде призначене покарання. І тоді перед громадянином постане питання, як сплатити адміністративний штраф. У цьому матеріалі розповідаємо, як це зробити швидше.

Що таке адміністративне правопорушення в Україні у 2024 році та коли за нього виписують штраф?

Протиправну дію або бездіяльність, за яку законодавством передбачена адміністративна відповідальність, називають правопорушенням. Воно відрізняється від кримінального злочину тим, що не становить значної суспільної небезпеки та, як правило, спричиняє менш суворі заходи покарання.

Серед найпоширеніших видів таких порушень, які фіксують в Україні, — порушення ПДР (наприклад, перевищення швидкості, проїзд на червоне світло), правил паркування тощо. Трапляється, що цілком законослухняні водії іноді дозволяють собі пришвидшитися на трасі. Якщо цей випадок зафіксує камера вимірювання швидкості, доведеться шукати способи, як сплатити адміністративний штраф онлайн.

Також штраф буде призначений, якщо людина допустила такі порушення:

  • громадського порядку (наприклад, дрібне хуліганство, шум у неналежний час);

  • правил торгівлі (продаж алкоголю неповнолітнім чи торгівля в неналежному місці);

  • екологічних норм (зафіксовано викид сміття в недозволених місцях) та інші.

Штраф за адміністративне правопорушення виписується, коли посадові особи фіксують факт, що така протиправна подія відбулася. Такі повноваження є у представників поліції, інспекторів Екологічної служби, Державної прикордонної служби України тощо. Це може статися під час перевірки документів, на підставі скарги громадян, внаслідок роботи автоматичних систем фіксації (наприклад, камер на дорогах) та інших випадках.

Адміністративний штраф може бути виписаний на місці, якщо правопорушення є очевидним або за результатами розгляду справи в суді. Важливо пам'ятати, що рішення про накладення стягнення можна оскаржити.

Які основні правила оплати штрафів?

Громадянам, які допустили порушення, краще не шукати відповіді, що буде, якщо не сплатити адміністративний штраф, а подумати про те, як виконати вимогу й заплатити, адже з часом його розмір лише зростатиме.

За законом на оплату штрафу порушнику дається 15 днів із моменту вручення постанови. Водіїв, які дозволяють собі перевищувати встановлену швидкість, заохочують до того, щоб вони сплатили гроші якомога швидше. При порушенні, зафіксованому камерою автофіксації, спрацює таке правило: якщо автомобіліст сплатить адміністративний штраф у перші 10 днів, то він може оплатити лише 50% від загальної суми, яку йому призначено.

Проте, якщо порушник не вклався у встановлені законом 15 діб, сума штрафу зростає вдвічі. Наприклад, водій перевищив швидкість у населеному пункті (і це зафіксовано камерою), йому буде призначений штраф у розмірі 340 грн. Якщо він дізнається про це за допомогою спеціальних сервісів, у перші 10 днів після призначення йому достатньо сплатити лише 170 грн. Далі протягом ще 5 днів — 340 грн. А в тому разі, коли власник авто не вклався в ці терміни, сума боргу зросте до 680 грн.

Якщо штраф не сплачено протягом 30 днів, то постанова про його накладення надсилається до органу державної виконавчої служби для примусового виконання. Це означає, що неуважному водію можуть заблокувати банківську карту.

Аналогічні правила оплати адміністративних стягнень, крім зменшення на 50%, діють для інших порушників.

Як дізнатися про свої штрафи?

З описаного прикладу видно, що дуже актуально перевіряти статус і ставити перед собою питання, як дізнатися суму штрафу за адміністративне правопорушення. Найлегше це зробити через державні онлайн-сервіси:

  1. Єдиний державний реєстр боржників. На сайті Міністерства юстиції України можна перевірити, чи є заборгованість з адміністративних штрафів. Туди потрапляє інформація, якщо є прострочені виплати.

  2. Сайт Міністерства внутрішніх справ. На порталі можна перевірити штрафи, пов'язані з порушеннями правил дорожнього руху. Для цього потрібно ввести номер автомобіля та реєстраційні дані.

  3. Портал державних послуг «Дія». У застосунку доступна інформація про нараховані штрафи.

Також опцію перевірки наявності штрафів надають в інтернет-банкінгу («ПриватБанк», «Монобанк» та інші) в розділі «Сервіси».

Звернення до цих сервісів дасть вам можливість дізнатися, чи є у вас стягнення, яка сума штрафу за адміністративне правопорушення, скоєне вами.

Як сплатити адміністративний штраф онлайн?

Розрахуватися за скоєні помилки можна кількома способами:

  • у застосунку «Дія». Якщо у вас є неоплачені стягнення, вони відображатимуться в розділі «Штрафи». Дізнавшись про нього, дотримуйтесь інструкцій з оплати через банківську картку;

  • на сайті МВС у розділі «Адміністративні послуги». Там є інформація про стягнення і перехід до платіжної системи для сплати;

  • у застосунках онлайн-банкінгу («Приват24», Monobank, «Ощадбанк» та інші). Для оплати треба зайти до особистого кабінету, ввести номер ухвали про штраф або реєстраційний номер транспортного засобу, підтвердити оплату та зберегти квитанцію;

  • у деяких онлайн-сервісах (EasyPay, Portmone, iPay.ua, Polis.ua тощо).

Після того як ви вирішили сплатити адміністративний штраф онлайн і виконали цю дію, вам необхідно обов’язково зберегти квитанцію. У більшості випадків інформацію про погашення заборгованості автоматично передають до відповідних державних органів, але краще все ж таки зберегти докази.

Чи можна сплатити адміністративний штраф офлайн?

Коли доступу до інтернету немає, а ви шукаєте, де сплатити штраф за адміністративне правопорушення, то варто скористатися іншими способами:

  • прийти у відділення Національної поліції, надати постанову й підтвердити свою особу;

  • скористатися терміналом iBox, де потрібно ввести реквізити, вказані в ухвалі.

Якщо стягнення було накладено на місці представником поліції чи іншого державного органу, то сплатити можна також на місці, через термінал держслужбовця (у разі наявності).

Для цієї сторінки переклад на Вашій мові відсутній


Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣