Як перевірити термін закінчення страховки для авто | Блог СК VUSO

Як перевірити термін закінчення страховки для авто | Блог СК VUSO

ОСЦПВ, або автоцивілка, це обов'язковий страховий поліс для автомобілістів, який діє по всій території України. Він значно полегшує ситуацію водіїв при ДТП, оскільки покриває збитки постраждалих, якщо аварія сталася з вашої вини. Поліс ОСЦПВ треба обов'язково оновлювати щороку – так вимагає закон. Якщо ж дія страховки на автомобіль завершилося, а водій продовжує їздити, то можна отримати штраф, оскільки поліцейський зможе легко перевірити актуальність договору через базу МТСБУ за номером автомобіля. Наша публікація для тих, хто шукає, що робити, якщо ви забули про дату закінчення дії страховки ОСЦПВ.

Страхові ліміти по ОСЦПВ

На цю мить ліміти відповідальності щодо автоцивілки такі:

  • покриття збитків за майном – 160 000 грн;

  • компенсація збитків за життя та здоров'я  – 320 000 грн.

Якщо збитки перевищують ці суми, частину, що залишилася, доведеться оплачувати винуватцю події. Для додаткового захисту фінансів водія розроблено спеціальний поліс ДГВ, який збільшує ліміт виплат за основним договором до 1 млн грн. Він купується окремо від ОСЦПВ. Якщо у вас вже є поліс автоцивілки, що діє, ви можете оформити ДГВ в будь-якій іншій страховій компанії.

Мінімальний термін оформлення ОСЦПВ в Україні

Відповідно до законодавства України, стандартний термін дії поліса ОСЦПВ становить один рік. Однак є винятки, коли можна оформити страховку на мінімальний термін автострахування  – 15 днів. Це актуально, наприклад, коли ви щойно придбали автомобіль і перебуваєте під час його реєстрації. Також страхування на машину на мінімальний термін оформляється для автомобіля з іноземною реєстрацією, якщо ви плануєте перебувати в країні дуже недовго або привезли авто і найближчим часом його перереєструєте

Мінімальний термін страхування на автомобіль розраховується за тими ж тарифами та коефіцієнтами, що й для річної страховки. Ціни не встановлюються безпосередньо страховими компаніями; розрахунок вартості здійснюється Національною комісією з регулювання фінансових послуг та Моторним (транспортним) страховим бюро. Детальніше можна отримати консультацію щодо цього у фахівців нашої компанії.

Багато хто не знає, що поліс ОСЦПВ можна розірвати, якщо він більше не потрібний. Це схоже на повернення товару у магазині. Якщо ви оформили поліс, а потім через пів року продали машину, ви можете:

  • продати страховку новому власнику (оскільки ОСЦПВ оформляється на автомобіль, а не на водія, компенсація можлива за ДТП за участю будь-якого законного водія);

  • подарувати поліс новому власнику як бонус;

  • оформити повернення грошей.

В останньому випадку страхова компанія утримує частину суми залежно від кількості використаних днів та стягує певну комісію.

Де знайти термін дії договору, якщо документ оформлено на бланку

Якщо у вас паперовий (бланковий) поліс і ви розумієте, що ось-ось закінчиться його термін дії, але точну дату, коли він був оформлений, не пам'ятаєте, потрібно зробити таке. Знайти у своєму полісі пункт 3 «Термін дії» та переглянути дату. Потрібно розуміти, що договір перестає діяти о 00.00 вказаної дати. Нагадаємо, що паперовий поліс – це вже неактуально. Користуватися ним не дуже зручно, він може загубитися чи порватися. І тоді його доведеться відновлювати, що вимагатиме певних тимчасових витрат на повторне збирання документів, відвідування страхової компанії та оформлення нового поліса. Набагато простіше користуватися електронним документом.

Як дізнатися термін дії електронної страховки

Після оформлення ОСЦПВ онлайн на сайті обраної страхової компанії ви отримаєте файл із полісом на вашу електронну пошту. Після звантаження ви можете перевірити дату закінчення розділу «Термін дії договору». Електронна версія має переваги:

  • документ завжди доступний на вашому смартфоні або пошті;

  • можна видрукувати страховку будь-яку кількість разів;

  • поліс зареєстрований у базі МТСБУ;

  • оформлення не вимагає відвідин офісу.

Ви можете самостійно перевірити актуальність страхового договору в базі МТСБУ за номером поліса чи держномером автомобіля.

Зверніть увагу на те, відколи діє страховка на машину. Особливість оформлення поліса ОСЦПВ полягає в тому, що він починає діяти лише на наступну добу після укладання страхового договору. Тобто придбати поліс і чекати, що він уже почав працювати за пів години, не вийде. Обов'язково враховуйте це заздалегідь, щоб уникнути проблем.

Як ще можна перевірити актуальність поліса

Додаток «Дія», розроблений Міністерством цифрової інформації, також дає змогу перевірити актуальність автоцивілки. Для цього потрібно завантажити програму, зареєструватися, і відомості про поліс з'являться у вашому обліковому записі. У «Дії» також доступні інші документи по машині: свідоцтво про реєстрацію ТЗ та техпаспорт. Якщо ви користуєтеся авто за довіреністю та не є його власником, інформація про ваші страхові договори у додатку не відобразиться.

Як змінюється термін дії ОСЦПВ під час розірвання договору страховиком?

Якщо страховик вичерпав ліміт виплат за полісом, він має право розірвати договір. Однак він буде дійсним ще 10 днів. Можуть бути й інші сценарії:

  • страхову компанію ліквідовано. Поліс залишиться актуальним за наявності правонаступника, інакше зобов'язання переходять до МТСБУ;

  • зміна власника застрахованого транспортного засобу. І тут страховка зберігає свою актуальність;

  • продаж автомобіля. Поліс ОСЦПВ переходить до нового власника;

  • смерть страхувальника. Права та обов'язки з поліса переходять до спадкоємця.

Таким чином, неважко дізнатися, чи актуальна страховка на машину, термін дії якої можна контролювати у різний спосіб. Це дозволяє завжди під рукою мати поліс ОСЦПВ, що діє. А наявність останнього, як ми знаємо, дає можливість почуватися набагато впевненіше на дорозі.

Для цієї сторінки переклад на Вашій мові відсутній


Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣