Як перевірити штрафи за порушення правил дорожнього руху: 5 способів

Як перевірити штрафи за порушення правил дорожнього руху: 5 способів

З травня 2022 року на автошляхах та магістралях України знову працюють камери фіксації правопорушень. Ці пристрої автоматично фіксують факт перевищення швидкості чи інші некоректні вчинки водія. Кожен має знати, як перевірити штрафи на авто, щоб сплачувати їх вчасно.

Паперові повідомлення надсилають на адресу прописки, але не завжди людина проживає там же. Документ виписують на ім'я автовласника, але водієм може бути інший. Тому часто буває, що громадянин не знає про наявність штрафу та не сплачує його.

Що буде, якщо не платити

Якщо водій ігнорує необхідність оплати, сума поступово збільшується. У 2023 році фінансовим установам дозволили блокувати банківські рахунки боржників. У результаті неоплачений штраф може спричинити накладення арешту на зарплатну, кредитну та інші карти.

Щоб відновити доступ до своїх рахунків та знову користуватися грошима, доведеться мати справу з виконавчою службою. Багато водіїв витратили на це чимало часу та зусиль. Тому краще сплатити штраф вчасно та внести необхідну суму до нарахування пені.

Дізнатися про нього, переглянути причини та розмір зараз зручно онлайн. Фотокамери фіксують такі ситуації:

  • перевищення швидкісного режиму;

  • порушення правил обгону;

  • проїзд на червоний сигнал світлофора;

  • порушення будь-яких інших правил дорожнього руху.

На знімках чітко видний номер машини, за ним визначають винуватця й формують документ на оплату.

Сервіс перевірки адміністративних правопорушень МВС

Дізнатися, чи рахуються за вами штрафи ПДД, перевірити суми зручно на цьому сайті. Щоб уточнити інформацію, перейдіть за посиланням https://bdr.mvs.gov.ua/. Необхідно ввести такі дані:

  • номер транспортного засобу;

  • код посвідчення водія;

  • серія та номер паспорта власника;

  • ІПН.

Онлайн-платформа показує не лише штраф, який рахується за водієм. Тут легко дізнатися, який пункт правил порушений та скільки потрібно сплатити за законом.

Важлива перевага – через сервіс перевірки адміністративних правопорушень МВС можна безкоштовно подивитися фотографії з камери та переконатися, що саме ваш автомобіль є винуватцем.

Мобільний застосунок «Штрафи ПДР»

Це офіційний сервіс МВС, його можна встановити на смартфон з iOS або Android. Це оптимальний варіант для тих, кого цікавить, як перевірити наявність штрафів на телефоні. Застосунок показує як нові, нещодавно виписані постанови, так і старі. Він дозволяє зручно дивитися файли з камер відеоспостереження та безпосередньо переходити на сторінку для оплати.

Застосунок «Дія»

Це зручний та простий сервіс, який можна встановити на смартфон із будь-якої ОС. Перевірити факти правопорушення та штрафи, пов'язані з ними, легко – для цього потрібно:

  • авторизуватися в застосунку;

  • увійти до розділу «Сервіси» – «Водій»;

  • вибрати підрозділ «Штрафи ПДР».

Інформація з'явиться після натискання. Необхідні для оплати документи з'являються в застосунку автоматично, для цього необхідно попередньо додати посвідчення водія. Якщо воно не з'являється в списку, оновіть програму.

Головний сервісний центр МВС

Щоб перевірити дорожні штрафи в такий спосіб, перейдіть на сайт https://hsc.gov.ua/. Тут можна зареєструвати електронний кабінет водія, щоб завжди бути в курсі правопорушень на дорозі щодо свого авто. Для реєстрації знадобляться:

  • цифровий підпис;

  • банківський ідентифікатор;

  • MobileID (для абонентів «Лайфсел», «Водафон» та «Київстар»).

Після цього в особистому кабінеті завжди буде доступ до інформації щодо транспортного засобу. Для перевірки можна ввести номерний знак, VIN-код та інші дані. Функціонал особистого кабінету корисний для кожного водія – за його допомогою можна записатися в сервісний центр, дізнатися більше про правила.

Як перевірити через Телеграм

Ті, хто має месенджер Telegram, можуть скористатися послугами офіційного робота. Щоб отримати доступ до його функціонала, необхідно перейти за посиланням https://t.me/ShtrafyPDRbot. Тут не лише показуються всі актуальні, у тому числі втрачені та забуті штрафи, але також можна оплатити їх. Якщо це зробити в перші 10 днів після правопорушення, діє знижка 50%.

Як подивитися штраф за номером автомобіля

Тепер ви знаєте, як побачити та перевірити факт правопорушення онлайн, не чекаючи паперового листа. Варто розібратися, як перевірити штрафи ПДР за номерним знаком транспортного засобу.

Для цього необхідно:

  • вибрати сайт або програму, щоб уточнити інформацію онлайн;

  • авторизуватися або одразу ввести номер автомобіля;

  • підтвердити особистість, якщо система вимагатиме.

Після цього ви побачите актуальні та несплачені штрафи.

Як швидко оплатити

Це найважливіший етап, який дозволить уникнути проблем надалі. Розібравшись, де подивитися штрафи ПДР онлайн, підготуйте банківську картку «Віза» чи «МастерКард». Більшість сервісів пропонують відразу перейти на сторінку, де можна ввести її номер, термін дії та CVV-код.

Відповідні розділи є в застосунках «Приват24» та «Монобанк», там інформація оновлюється автоматично. Пам'ятайте, що за умови відсутності оплати протягом 30 днів від дати нарахування сума збільшується вдвічі, а потім справу передають до виконавчої служби. Тому платити штрафи вчасно – це означає їздити без проблем і не порушувати закон.

 

Для цієї сторінки переклад на Вашій мові відсутній


Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣