Тріщина на лобовому склі та тонування: чи є за це штраф? | Блог СК VUSO

Тріщина на лобовому склі та тонування: чи є за це штраф? | Блог СК VUSO

В нашій країні поліція досить часто зупиняє автомобілі та виписує штраф за розбите лобове скло, навіть якщо це незначна та не надто помітна тріщина. У зв'язку з цим виникає питання законності таких дій. Розбираймося.

Які штрафи можуть бути виписані за ушкодження лобового скла авто і чи можна оскаржити це рішення

Пошкодження лобового скла поліціянти відносять до технічних несправностей. У своєму рішенні оштрафувати за це порушення представники правоохоронних органів керуються статтею 121 КУпАП, де зазначається, що заборонено експлуатувати автомобіль, у якому є технічні проблеми (наприклад, водій пошкодив скло). Розмір штрафу при цьому складає 340 грн. Але в даному  разі виникає колізія, спричинена різночитаннями у документах.

Для розуміння законності виписування штрафу за лобове скло необхідно переглянути стандарти. Зокрема, на лобовому склі автомобілів не допускаються будь-які пошкодження у зоні, де працюють склоочисники. Це пов'язано з тим, що такі зміни можуть погіршити огляд дороги для водія. Водночас у нормах ДСТУ 3649:2010 сказано, що таке пошкодження скла не входить до списку технічних несправностей, при наявності яких не можна їхати. Тобто пошкодження скла — це просто дефект.

Повний список несправностей, при наявності яких заборонене управління авто, можна знайти у пунктах 1.1, 31.3 Правил дорожнього руху. При уважному перегляді ви не знайдете там сколи, тріщини та інші зміни на склі машини. Тож це виключає відповідальність власника авто за статтею 121 Кодексу України. Отже, ми зустрічаємося з колізією у законодавстві, та штраф за тріснуте лобове скло може бути оскаржений у суді та визнаний незаконним.

На жаль, не дуже високий рівень правової культури наших водіїв, а також небажання витрачати час на судові розгляди приводять до  дуже несподіваних та неприємних наслідків. У такому випадку слід звернути увагу на той факт, що якщо в суді не оскаржити виписаний вперше штраф за тріщину на лобовому склі, це буде вказувати на те, що водій визнав свою провину у правопорушенні. І якщо його повторно зупинять за це ж, то він може втратити управління автомобілем на термін до пів року. Тому все-таки варто витратити свій час і зайнятися такою процедурою. На оскарження законом відводиться десятиденний термін з дня виписки штрафу.

Тонування лобового скла: чи це можна робити?

В нашій країні багато водіїв дуже люблять робити тюнінг, важливим елементом якого є тонування. При чому тонується усе скло, навіть лобове. Але лише деякі з них вдаються в питання про те, чи можна тонувати лобове скло в Україні. Відповідно до Правил експлуатація автомобіля нанесення на скло покриття, що погіршує його прозорість і обмежує огляд водію, не дозволяється. Існують стандарти тонування для різних видів скла автомобіля. Лобове повинно пропускати не менше 75% світла, а бічні — не менше 70%. Щодо заднього скла, то для його жодних обмежень немає. Заборонено дзеркальне тонування.

Правоохоронні органи можуть перевірити ступінь тонування під час зупинки транспортного засобу. У разі відсутності у водія чинного сертифіката про рівні світлопропускання, що видається на СТО після проведених робіт, обов'язково буде перевірка. Але санкції далі водія повинні бути накладені не після визначення порушення «на око», а після перевірки пропускної здатності скла за допомогою спеціального приладу — тауметра. Якщо його немає, накладення стягнення буде незаконним, і його обов'язково потрібно оскаржити у суді.

Які санкції застосовуються за порушення правил тонування

Для порушення цього положення передбачений штраф за тонування в Україні в 340 грн. Якщо автовласник не зніме тонувальну плівку зі скла своєї машини, його можуть позбавити водійських прав терміном до пів року.

Підсумовуємо. Як бачимо, якщо у вашого автомобіля є тріщина на лобовому склі, штраф за неї при зупинці співробітниками поліції буде незаконним. Якщо все-таки правопорушення зафіксовано, його потрібно обов'язково оскаржити у суді. Інакше при повторній зупинці за це «порушення» можна буде позбутися прав.

На питання, чи дозволене тонування в Україні, ми можемо відповісти ствердно: так, дозволене. Але воно має бути зроблене з суворим дотриманням всіх норм, передбачених законом.

З вищевикладеного випливає лише одне: не треба порушувати закон, і тоді жодних проблем на дорозі не виникне. Причому це стосується не тільки тонування, але й інших правил дорожнього руху.

Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣