Страхування КАСКО під час війни > СК«ВУСО»

Страхування КАСКО під час війни > СК«ВУСО»

Автокаско забезпечує страховий захист від пошкодження, знищення або втрати транспортного засобу внаслідок несподіваної та непередбаченої події. У мирний час договір дозволяє компенсувати практично будь-які збитки автовласника, які можуть бути пов'язані з заподіянням шкоди автотранспорту або з його втратою. Сьогодні актуальним залишається з'ясування питання, як працює КАСКО під час війни. Події, що відбуваються навколо нас, масово призводять до фінансових втрат. З матеріальними збитками стикаються тисячі автовласників. Варто розібратися, чи вам потрібне автострахування під час війни, чи знадобиться поліс КАСКО в таких умовах.

Як розцінюють воєнні дії страховики

Ризики, зумовлені воєнними подіями, завжди були винятком зі страхових правил, а бойові дії розцінювалися як форс-мажорні обставини, що вказувалося при укладанні договорів. Саме тому після початку повномасштабної війни в Україні багато автовласників, які мають на руках чинний страховий поліс КАСКО, запитують, чи варто продовжувати вносити платежі, чи можна буде отримати компенсацію у разі ушкодження, крадіжки майна або його вилучення на воєнні потреби.

Відповідно до законодавства початок бойових дій не скасовує фінансових зобов'язань сторін щодо раніше укладених договорів. Загалом підстави для нарахування виплат залишаються такими ж, якими були до війни. Якщо ж ваш автомобіль постраждав внаслідок ведення бойових дій, то отримати компенсацію за полісом КАСКО не вдасться. Те саме стосується ситуації, коли транспортний засіб був вилучений для використання військовими. Крім того, поліси фактично є недійсними для тих, хто перебуває на тимчасово окупованих територіях.

Водночас страхові компанії прагнуть полегшити життя своїм клієнтам у такий складний період. Маючи чинний договір КАСКО, ви можете звернутися за отриманням відшкодування, відправивши електронні копії документів. Якщо неможливо належним чином провести фіксацію події з викликом експерта страхової компанії, власник може самостійно зробити фото та відео й надати їх агенту страховика.

Чи діє українське КАСКО за кордоном

Після початку повномасштабної війни на території України багато автовласників залишили територію країни разом із застрахованими за договором КАСКО автомобілями. При цьому деякі страхові компанії пішли назустріч своїм клієнтам та розширили зону надання послуг.

Важливо! Оновлені умови повинні бути зазначені в страховому полісі.

При настанні страхового випадку автовласник може отримати компенсацію за спричинену шкоду. Цей механізм працює в такий спосіб:

  • Власник поліса звертається до своєї страхової компанії, перебуваючи на місці події.
  • Співробітник страховика інструктує щодо ваших подальших дій. Власник застрахованого автотранспорту має зробити максимально докладну фотофіксацію. Якщо сума спричиненої шкоди перевищує еквівалент 80 000 грн, при якому збитки можуть бути компенсовані за європротоколом, потрібно також викликати поліцію та отримати відповідну довідку.
  • Автомобіль вирушає на СТО в тому місті, де сталася страхова подія.
  • Власник договору КАСКО має одержати підтвердження про надання послуг у вигляді банківської виписки (чека), а також акта виконаних робіт. Копії цих документів разом із фотографіями посвідчення водія та реєстраційного свідоцтва надсилаються електронною поштою співробітникам страхової компанії.

Загалом терміни здійснення виплат за договорами КАСКО через початок повномасштабної війни не змінилися. Умови компенсації збитків кожним конкретним страховиком зазначені в полісі.

Українські страхові компанії адаптуються до роботи в умовах воєнного часу

Розуміючи той факт, що воєнні ризики є на сьогодні одними з найсуттєвіших для більшості громадян, українські страховики модернізували договори. Сучасне КАСКО провідних страхових компаній передбачає можливість відшкодування збитків, причиною яких є воєнні дії.

Наприклад, при купівлі нових полісів у СК «ВУСО» ви можете розраховувати на компенсацію в розмірі до 10% вартості автомобіля, якщо шкода буде заподіяна воєнними діями (потраплянням уламків, снарядів, вибухами, пожежами та руйнуваннями, що сталися внаслідок збройного конфлікту). Цей ліміт виплат не стосується стандартних ситуацій, передбачених типовим договором КАСКО мирного часу – ці умови залишаються без змін.

Обмеження в розмірі максимальної компенсації обумовлені високими ризиками страхування воєнних ризиків для страховиків. Вони мають масовий характер і піддаються прогнозуванню. Крім того, після початку повномасштабних бойових дій українським компаніям стало недоступним перестрахування на міжнародному ринку. Тому кожен страховик змушений детальніше аналізувати ризики, які може на себе взяти, обмежуючи ліміт відповідальності за збитками, зумовленими воєнними діями.

 

Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣