Страхування мотоцикла - потрібно чи ні | Блог СК VUSO

Страхування мотоцикла - потрібно чи ні | Блог СК VUSO

Мотоцикли завжди були популярні серед людей, які прагнуть свободи та прогресу. Зараз власники посвідчень водія часто мають кілька категорій. Життя у великому місті змушує цінувати свій час та шукати способи покращення особистої мобільності. Тому на українських дорогах стає все більше, а у водіїв виникає питання, чи потрібна страховка на мотоцикл в Україні. Це такий самий учасник дорожнього руху, як і інші транспортні засоби. Тому відповідно до законодавства України страховка на мотоцикл та захист відповідальності водія перед іншими учасниками дорожнього руху є обов'язковими. Чому так? Розбираймося.

Чотири причини, чому мотоцикл потрібно застрахувати

Ми можемо назвати як мінімум чотири причини, через які мотоциклісту варто придбати страховий поліс:

  1. Фінансовий захист у разі аварії. Якщо сталася ДТП, страховка на мотоцикл ОСЦПВ покриває збитки, заподіяні третім особам. Вона передбачає компенсацію за ремонт їх транспортних засобів, а також оплату медичних витрат (за потреби). Це дозволяє уникнути серйозних фінансових втрат самому мотоциклісту. Уявіть, що він випадково зіткнувся з елітним автомобілем на жвавій дорозі, пошкодивши його бампер і фари. Без страховки мотоцикліст зобов'язаний сплатити ремонт пошкодженого авто зі своєї кишені. Але якщо у нього на момент аварії був поліс цивільної відповідальності, страхова компанія покриє всі витрати на ремонт автомобіля. А це може бути доволі пристойна сума, що перевищує десятки тисяч гривень.

  2. Вимога закону. В Україні страхування цивільної відповідальності є обов'язковим для всіх власників транспортних засобів. При цьому мотоцикли – не виняток. За відсутності поліса може бути виписаний штраф. Наведемо приклад. Олексій, власник мотоцикла, вирішив з'їздити до іншого міста, не оформивши перед цим автоцивілку. Під час зупинки патрульний перевірив документи та виявив відсутність обов'язкового страхування. Олексію виписали штраф. Якби він мав оформлений договір, він уникнув би неприємних наслідків.

  3. Компенсація за заподіяння шкоди третім особам. Мотоциклісти, особливо новачки, можуть через необережність завдати шкоди чужому майну або завдати травм пішоходам. Страхування громадянської відповідальності компенсує такі збитки, допомагаючи уникнути великих виплат із власної кишені. Наприклад, Олег на своєму мотоциклі випадково зачепив припарковану машину, залишивши на її дверях вм'ятину. Власник автомобіля зажадав відшкодувати збитки. Олег звернувся до своєї страхової компанії, яка сплатила ремонт авто, і йому не довелося викладати велику суму зі своєї кишені. Або ще один приклад. Марія, керуючи мотоциклом, випадково збила пішохода, який зазнав незначних травм. Пішохід вирішив подати на неї до суду, вимагаючи компенсації за лікування та моральну шкоду. Поліс ОСЦПВ покриває витрати на лікування потерпілого, що допомогло Марії уникнути великих фінансових втрат.

  4. Спокій на дорозі. Знання того, що можливі збитки, заподіяні іншим учасникам руху, будуть покриті страховою компанією, дає мотоциклістові більше впевненості на дорозі та знижує стрес у випадках, пов'язаних з аваріями. Прикладом цього може бути така ситуація: Віталій, новачок у керуванні мотоциклом, почувається не дуже впевнено у міському трафіку. Але, знаючи, що має автоцивілку, він спокійно їздить, розуміючи, що у разі аварії за участю інших автомобілів або пішоходів його фінансові зобов'язання покриє страховка. Це зменшує рівень хвилювання під час водіння.

Наведені причини та приклади до них показують, як страхування цивільної відповідальності допомагає уникнути несподіваних фінансових та правових наслідків ДТП на дорозі.

Скільки коштує страховка на мотоцикл

Якщо нам вдалося переконати вас у тому, що страховка ОСЦПВ необхідна не тільки для автомобілів, але і для двоколісних транспортних засобів, то наступне питання, яке вас цікавитиме, стосується того, скільки коштує страховка на мотоцикл в Україні. Відповісти на нього однозначно складно. Річ у тому, що страхові компанії встановлюють різні ціни на ОСЦПВ. Так, вони не дуже відрізнятимуться, але різниця є.

Питання на кшталт «Скільки коштує страховка на мотоцикл 125 кубів?», «Скільки коштує страховка на мотоцикл 200 кубів» або «Скільки коштує страховка на мотоцикл 250 кубів?» має сенс ставити лише після того, як ви знайдете надійну страхову компанію.

Наприклад, на нашому сайті можна заповнити спеціальну форму. Потрібно буде внести вид транспортного засобу, об'єм двигуна (до 300 куб. см або вище) та місце реєстрації мотоцикла. Вартість автоцивілки буде залежати від місця реєстрації (що більше місто, тим дорожче) і від об'єму двигуна (що більше, тим вища вартість). Після внесення всіх необхідних даних онлайн-калькулятор здійснить підрахунок ціни, а ви отримаєте відповідь на запитання, скільки коштує страховка на мотоцикл

На які страхові виплати можна розраховувати

Наразі встановлено такі розміри компенсації: на відшкодування матеріальних збитків — 160 тис. грн, а шкоди, заподіяної життю та здоров'ю постраждалих, — 320 тис. грн. Як бачимо, це досить солідні суми. У будь-якому випадку вони набагато більші за вартість страхового поліса. Тому на запитання, чи варто заощаджувати на страховці, відповідаємо однозначно – ні.

Слід обов'язково звернути увагу на такий момент. Страхова компанія встановлює розмір компенсації, орієнтуючись на вимоги закону. Якщо в аварії постраждає машина, при обчисленні розміру страхової виплати буде враховано її знос та інші фактори. Внаслідок виплаченої суми може не вистачити. І ось тоді доведеться різницю доплачувати зі своєї кишені.

Чи можна цього уникнути? Можна, компанії пропонують поліс добровільного страхування, який доступний і для власників мотоциклів. Такий договір допомагає збільшити компенсацію до 1 млн грн. А це вже зовсім інша сума, перевищити яку досить складно.

Придбання страховки ОСЦПВ на мотоцикл від перевіреної та надійної страхової компанії має переваги. Намагаючись об'їхати автомобілі, що стоять у пробках або на світлофорі, мотоциклісти часто намагаються маневрувати між їхніми рядами, що може призвести до зачеплення дзеркал або крил авто. Маючи поліс автоцивілки, можна бути впевненим, що страхова допоможе не лише за таких незначних ДТП, а й у серйозніших випадках.

Для цієї сторінки переклад на Вашій мові відсутній


Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣