Штрафи для водіїв та підвищення тарифів у 2024 році | Блог СК VUSO

Штрафи для водіїв та підвищення тарифів у 2024 році | Блог СК VUSO

Кожен рік в нашій країні переглядаються розміри стягнень для водіїв. Таким чином держава бореться з любителями швидко їздити, збільшуючи штраф за перевищення швидкості, і наводить порядок на дорогах загалом, вносячи зміни до системи санкцій порушення ПДР.  2024 не став винятком. У нашому матеріалі розповімо про нові суми штрафів та нагадаємо, за що їх можуть виписати.

Штрафи за відсутність необхідних документів

Виїжджаючи на дорогу, кожен автовласник обов'язково повинен мати при собі необхідний пакет документів: водійські права, техпаспорт та страховку. На жаль, автолюбителі часто поспіхом забувають про них, що тягне за собою штрафні санкції з боку співробітників поліції.

Наприклад, штраф за керування без прав може бути у розмірі 425 грн. Таку ж суму складає і штраф за їзду без техпаспорта. Але це тільки в тому випадку, якщо водій просто забув права вдома або в нього немає в собі смартфон з встановленим додатком «Дія». А от якщо в автомобіліста прав немає і не було, тоді доведеться заплатити 3400 грн. Ще гірша ситуація, якщо за кермом виявиться водій, раніше позбавлений прав. І тут сума стягнення зросте багаторазово — до 20400 грн.

Ще один обов'язковий документ – поліс ОСАЦВ. Для того, щоб підштовхнути водіїв до покупки автоцивілки й існує покарання за її відсутність та прострочення. У 2024 році штраф за страховку не змінився — він становить 425 грн. Якщо водій не заплатить його протягом 15 днів, сума подвоїться та буде вже 850 гривень. Тому потрібно не забувати оформляти новий договір у разі закінчення дії старого.

Якщо ви водій транспортного засобу, який обов'язково вимагає проходження ТО, у вас повинен бути відповідний документ, що підтверджує це. Штраф за відсутність техогляду на автомобіль становитиме 340 грн.

Штрафи за відсутність необхідного обладнання або його невикористання

Якщо водій їздить машиною, у якої відсутній  номер, або ж він порушує вимоги ПДР (наприклад, знаходиться в невстановленому місці або сильно забруднений), такого автомобіліста чекає штраф за водіння без номерів в розмірі 1190 грн. Якщо ж на машині номерний знак встановлено незаконно, це карається стягненням у розмірі 2250 гривень. Любителів повторити такі дії протягом року чекатимуть штрафні санкції до 5100 грн.

Відносно недавно  в нашій країні був введений штраф за перевезення дітей без крісла. Пов'язано це з тим, що наші водії все ще неохоче купують таке обладнання — менше ніж 12% беруть їх для своїх малюків віком до шести років. Водночас відомо, що наявність такого крісла на 70% знижує ризик смертності при потраплянні в аварію.

Відповідно до українського законодавства заборонено перевозити дітей, які мають зріст менше ніж 150 см, без використання спеціальних крісел, в яких дитину можна пристебнути за допомогою ременів безпеки. Штраф за це порушення складає 510 грн. Повторна дія вже тягне за собою стягнення 850 гривень.

Що ж до використання ременів безпеки, то згідно з ПДР водій і всі пасажири авто зобов'язані їздити пристебнутими, у тому числі на задньому сидінні. В іншому випадку при попаданні в ДТП люди можуть отримати серйозні травми. Передбачено й санкції за невиконання цього положення. Так, штраф за не пристебнутий ремінь складає 510 грн, сума буде нараховано за кожного пасажира, що порушив правило. Якщо у цьому випадку авто потрапило у ДТП, сума стягнення зростає та становитиме вже від 2400 до 8500 грн. Зверніть увагу, що зараз у ПДР немає жодних винятків з цього правила, зокрема ні для інвалідів, ні для таксистів.

Наразі українських водіїв все ще не штрафують за використання літньої гуми у зимовий період. Але у Верховній Раді у лютому поточного року було зареєстровано законопроєкт №11029, який передбачає штраф за літню гуму взимку в  розмірі 1700 грн. Якщо любителя заощадити буде спіймано повторно, йому доведеться розлучитися із сумою від 3400 до 8500 грн, а також його можуть позбавити прав водія на строк від 3 до 6 місяців. Тому запам'ятайте: літній комплект гуми — виключно для теплої пори року.

Штрафи за порушення правил дорожнього руху при керуванні автомобілем

Останній час водії в Україні все частіше стали отримувати штраф за перевищення швидкості поштою після того, як камера, встановлена на дорозі, фіксує таку їзду. Розміри санкцій за це порушення сьогодні такі:

  • за перевищення швидкості від 20 до 50 км/год — 340 грн
  • за перевищення швидкості від 50 км/год — 1700 грн. Якщо такі дії призвели до ДТП, його винуватця покарають додатково на суму 1445 грн. Це вже буде штраф за створення аварійної ситуації.

Крім того, лихачі, які прагнуть проскочити сигнал світлофора, що забороняє їзду, отримають штраф за проїзд на червоний у розмірі 510 грн. Причому заборонено рух навіть тоді коли горить жовтий.

Кожна людина дбає про свою безпеку. Але, на жаль, є люди, які не думають про наслідки. Ми маємо на увазі водіїв, які сідають за кермо свого авто в стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння. Це смертельно небезпечно. У такому стані у людини знижуються рівень уваги та швидкість реакції. Не дивно, що й стягнення за таке порушення правил дорожнього руху будуть більшими. Так, перший раз штраф за водіння напідпитку становитиме 17000 грн плюс позбавлення прав управління авто терміном на рік. Якщо автомобіліст зробить таке правопорушення повторно розмір стягнення збільшиться вдвічі — до 34000 грн. Крім того, порушник буде позбавлений прав керувати машиною на 3 роки. Якщо протягом року він повторно порушить це положення отримає штраф до 50000 грн за управління напідпитку та буде позбавлений прав керувати транспортним засобом терміном до 10 років, а автомобіль конфіскують.

На превеликий жаль, дороги в нашій країні ще не нагадують європейські. На деяких ділянках водії змушені навіть перетинати подвійну суцільну, щоб об'їхати яму або вибоїну з метою збереження ходової свого автомобіля. Здійснюючи такий маневр, автолюбителі повинні бути готовими до того, що будуть зупинені та оштрафовані співробітниками поліції. Штраф за перетин подвійної суцільної являє собою суму від 255 до 425 грн. Якщо дії водія призвели до створення аварійної ситуації, то розмір стягнення збільшиться до 680 грн, а громадянина можуть позбавити водійських прав на період від пів року до року.

Також водіям необхідно звертати увагу на те, де і як вони паркуються. Наприклад, не можна ставити свою машину на місце стоянки, призначене для автомобілів, що керуються людьми з інвалідністю, або створювати перешкоди іншим. В іншому випадку будуть нараховані штрафи за неправильне паркування. А це суми від 1020 до 1700 грн. Якщо усе це зробити з місцем стоянки автомобілів з електричним двигуном, то такі дії спричинять стягнення від 340 до 510 грн.

Як бачимо, суми штрафів є досить значними. Чи можна їх уникнути? Можна. Потрібно намагатися не порушувати ПДР та поважати інших учасників дорожнього руху.

Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣