Що таке пролонгація і як правильно продовжити кредит? | СК “VUSO”

Що таке пролонгація і як правильно продовжити кредит? | СК “VUSO”

Життя дуже непередбачуване, і люди часто зіштовхуються з тим, що не можуть виконати свої фінансові зобов’язання або потрапляють у такі ситуації, коли потребують грошової допомоги зовні. Якщо про страхові випадки можна подбати заздалегідь, оформивши поліс, то з виплатами кредитів доводиться вирішувати питання зовсім по-іншому. У банківській сфері розроблені механізми, як діяти, якщо зірвані всі плани й немає можливості вчасно повернути кредитні кошти. Пролонгація — це один із цивілізованих способів вирішити питання щодо затримок виплат за договором.

Пролонгація — що це таке й коли може бути застосована

Тим, хто потрапив у скрутні обставини й має зобов’язання перед банківською установою, корисно дізнатися, що таке пролонгація кредиту. По суті, це продовження терміну повернення коштів, які позичальник взяв у борг у фінансовій установі. Позичальник і кредитор підписують нову угоду, у якій вказують нові терміни, відсотки й комісії. Людині, яка потрапила в складну ситуацію, дають додатковий час, щоб вона змогла вирішити свої проблеми. У виграші залишаються обидві сторони: банк врешті-решт поверне назад свої кошти, а позичальник не буде відчувати значний фінансовий тягар і зможе вносити меншу частину щомісяця.

Пролонгація є корисною пропозицією для тих, хто зазнав тимчасових фінансових проблем, пов’язаних із різними ситуаціями:

  • втратою роботи або годувальника;

  • серйозним захворюванням чи значними медичними витратами;

  • різким зменшенням доходу з інших причин. Наприклад, роботодавець може запропонувати співробітникам працювати неповний тиждень, отже, буде знижений розмір заробітної плати;

  • іншими несподіваними витратами. Наприклад, людина може стати винуватцем аварії на дорозі й додатково до погашення коштів, взятих у борг, їй потрібно терміново ремонтувати своє авто.

Розмірковуючи про те, що таке пролонгація, і плануючи застосувати цей процес, позичальник має знати, що причина для відтермінування виплат має бути насправді вагомою. Наприклад, якщо він вирішив витратити гроші на електросамокат замість того, щоб розрахуватися з банком, то в оформленні пролонгації можуть відмовити.

Як подовжити термін дії кредитного договору

Отже, пролонгований кредит — це новий договір між позичальником і банком чи МФО або додаткова угода до наявного. Для того щоб запустити процес відтермінування виплат, варто виконати декілька важливих кроків:

  • оцініть власну фінансову ситуацію й прорахуйте, скільки ви можете виділити щомісяця на погашення заборгованості. Обдумайте, чи є у вас вагома причина для звернення до банку;

  • зверніться до вашого банку або кредитної організації. Це можна зробити в найближчому відділенні, через телефонну лінію підтримки клієнтів чи онлайн-форми зв’язку. Дізнайтеся про умови пролонгації;

  • підготуйте документи, що підтверджують зміну вашої фінансової ситуації (наприклад, копію трудової книжки з позначкою про звільнення, медичні довідки тощо);

  • напишіть заяву на пролонгацію кредиту, де вкажіть причини, терміни погашення заборгованості та додайте всі необхідні документи.

У банку чи в МФО розглянуть вашу заяву та ухвалять рішення. Найімовірніше, вам запропонують підписати додаткову угоду до кредитного договору, яка міститиме нові умови — новий графік платежів та оновлені суми.

Перед тим як підписати таку угоду, варто чітко знати, що означає пролонгований кредит і які наслідки має це рішення. Пам’ятайте, що продовження терміну погашення фінансового боргу призводить до того, що позичальник довше сплачує відсотки за користування кредитними коштами, що збільшує розмір загальної суми, яку йому потрібно повернути в банк.

Наприклад, киянка Ольга взяла споживчий кредит у розмірі 50 000 гривень терміном на 10 місяців із щомісячними платежами по 5 000 грн. Через втрату роботи через 2 місяці вона попросила пролонгацію, і банк погодився продовжити термін погашення заборгованості ще на пів року. Тепер вона платитиме щомісяця 2850 грн, але загальна сума відсотків за додатковий час виросла. У результаті, хоча щомісячне навантаження на бюджет Ольги зменшилося, загальна сума боргу збільшилася. Але навіть за таких умов Ользі вдалося подолати фінансовий тягар.

Чи можна просити про пролонгацію кредиту українцям, які тимчасово перебувають за кордоном?

Мільйони наших співгромадян були змушені виїхати за межі країни у зв’язку з повномасштабним вторгненням. Багато хто з них відправлявся в дорогу, шукаючи прихисток у спокійній країні, не розрахувавшись зі своїми боргами. Оговтавшись, багато людей замислилися, що таке пролонгація договору, чи можна звернутися з заявою з-за кордону.

Це цілком можливо за сучасних умов. У провідних банках налагодили службу онлайн-підтримки, дистанційної подачі заявки на пролонгацію. Тим, хто проживає в інших країнах, варто пам’ятати, що в міжнародних банках намагаються не ризикувати й не так часто видають кредити іноземцям, навіть якщо вони вже мають посвідку на проживання. Тому розраховуйте на власні сили й подовжуйте термін погашення фінансових заборгованостей онлайн.

Для цієї сторінки переклад на Вашій мові відсутній


Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣