Реєстрація авто під час воєнного стану ⭐ СК VUSO

Реєстрація авто під час воєнного стану ⭐ СК VUSO

Реєстрація авто під час війни була адаптована відповідно до поточних реалій. У період воєнного стану немає потреби вносити дані про продаж чи передачу автомобіля на українській реєстрації до електронного реєстру. Однак такі дії потрібно буде виконати протягом 90 днів після припинення або скасування особливого правового режиму. Розглянемо докладніше, як здійснюється реєстрація авто за умови воєнного стану.

Як реєструються автомобілі під час війни в Україні

Хоча воєнні дії в країні продовжуються, українці не перестали купувати та продавати автомобілі. Однак на сьогодні обов'язкова реєстрація здійснюється лише у двох випадках:

  • при покупці нового авто;
  • при імпорті нового чи вживаного транспорту.

Якщо ж здійснюється купівля/продаж автомобіля, який вже був зареєстрований у нашій країні та має український номерний знак, то необов'язково дотримуватися зобов'язань із перереєстрації в 10-денний термін, як це було раніше. Навіть попри те, що деякі сервісні центри вже почали працювати та приймають заяви громадян. Відповідно до останніх оновлень, власник повинен зареєструвати автомобіль протягом 90 днів після закінчення дії воєнного стану.

Для реєстрації автомобіля, який був привезений із-за кордону, власнику потрібно надати:

  • акт огляду транспортного засобу та декларацію;
  • власний український паспорт чи ID-картку;
  • картку платника податків (ідентифікаційний код);
  • документи, що підтверджують право власності на транспортний засіб;
  • сертифікати відповідності екостандартам та нормам безпеки.

Продаж транспортних засобів без перетину ними державного кордону України можливий у вигляді оформлення доручення. Відповідно до постанови КМУ №1145 від 08.10.2022, документ передбачає внесення відомостей про фактичного користувача автомобіля до Єдиного державного реєстру транспортних засобів. Підставою є заява, яка визначає нового власника автомобіля. Відповідно до законодавства, термін дії довіреності становить 3 роки, проте сторони можуть встановлювати його на власний розсуд.

Останні зміни в процедурі реєстрації транспортних засобів

З 14 грудня 2022 року була змінена процедура реєстрації та перереєстрації транспортних засобів. Раніше власнику автомобіля разом із покупцем було необхідно відвідати територіальний сервісний центр. Потім потрібно було звернутися до спеціаліста експертної служби МВС, щоб переконатися, що продається саме той автомобіль, на який подано документи. Після цього продавець та покупець знову поверталися до сервісного центру та завершували оформлення угоди.

Новий підхід дає більше свободи під час виконання реєстраційних процедур. Тепер після отримання експертного висновку він залишатиметься дійсним протягом 10 днів. Це дозволить покупцеві та продавцю за бажанням завершити оформлення документів на автомобіль у день отримання висновку або пізніше в передбачений законом період. При цьому сторони можуть звернутися до будь-якого ЦНАПу.

Нова реєстраційна процедура є найзручнішою для покупця. Раніше він змушений був витрачати більше часу через потребу чекати на оформлення всіх необхідних документів. Тепер, оскільки обов'язок отримання висновку експертної служби МВС лежить на продавцеві, процедура для покупця буде значно швидшою.

Експертний огляд не проводиться в разі:

  • реєстрації нового транспортного засобу;
  • перереєстрації через зміну найменування власника або місця його проживання;
  • зняття з обліку;
  • перереєстрації у зв'язку з переобладнанням для роботи на альтернативному рідкому паливі чи газі;
  • заміни чи відновлення реєстраційного свідоцтва.

Крім того, Головний сервісний центр планує запустити процедуру онлайн-переоформлення транспортних засобів, що дозволить надавати громадянам деякі послуги дистанційно. Власники можуть обмежуватись отриманням техпаспорту в електронній формі, однак і видача пластику теж буде доступною.

Після оновлення процедура стане ще зручнішою. Наприклад, фактичному автовласнику, на якого зареєстровано машину, можна буде не повертатись із-за кордону для того, щоб її продати.

Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣