Позбавлення водійських прав і ліміт штрафів в Україні: за що водія можуть перетворити на пішохода | СК “VUSO”

Позбавлення водійських прав і ліміт штрафів в Україні: за що водія можуть перетворити на пішохода | СК “VUSO”

Кожному водієві ще під час проходження курсів говорять про те, що існують правила дорожнього руху, порушення яких може призвести до важких наслідків. Зрозуміло, що найгіршим результатом того, що автомобіліст не виконує правила, є аварії на дорогах, іноді з людськими жертвами. Тому в Україні ретельно пророблені санкції за порушення. Це можуть бути штрафи, позбавлення водійських прав на визначений період, адміністративний арешт або громадські роботи. У цій статті ми розкажемо про те, коли й за які порушення людині заборонять сідати за кермо і які максимальні розміри штрафів.

Коли застосують покарання у вигляді позбавлення прав водія?

В Україні діє відносно лояльна система, за якою водія можуть не одразу позбавити прав на керування автотранспортом. Тобто людина може двічі або тричі порушити закон, а лише потім до неї буде застосоване серйозне покарання. 

Дізнатися про те, що може спричинити позбавлення водійських прав у 2024 році, можна в статтях Кодексу України про адміністративні правопорушення — з основними правилами ми вас знайомимо далі.

Про втрату прав на строк від 3 до 6 місяців йдеться в статті 121 цього документу. Це покарання пов’язане з такими неправомірними діями, як-от:

  • управління транспортним засобом із технічними несправностями, наприклад, проблемами із системою гальмування, зовнішнім освітленням тощо;

  • перевезення пасажирів в автомобілі, у якому виявлені технічні несправності;

  • відсутність талона про проходження обов'язкового техогляду, для тих авто, які цього потребують, приміром, вантажного автотранспорту.

Звертаємо увагу на те, що застосувати вилучення прав можуть лише у випадках, коли одне й те саме порушення було зафіксоване поліцією двічі протягом року.

Водій може втратити право керувати своїм автомобілем або іншим ТЗ на термін від 3 місяців до 2 років, якщо він:

  • проігнорував вимоги, які були пред’явлені поліцією;

  • залишив місце ДТП, коли саме його неправильні дії стали причиною аварії;

  • створив аварійну ситуацію на дорозі;

  • сів за кермо автомобіля, коли не мав права цього робити у зв’язку з наявністю тимчасового обмеження на право водіння.

Цей перелік порушень перерахований у статті 122 КУпАП.

Окремі правила, а отже, і заборони стосуються проїзду через залізничний переїзд. Якщо було зафіксовано порушення ПДР на цій ділянці траси, то можуть позбавити водійських прав на період від 6 місяців до 3 років. Зокрема, під час сигналу, що забороняє рух, не дозволяється проїжджати через залізничний переїзд та перевозити пасажирів або небезпечні вантажі.

У статті 124 зазначено, що порушення правил дорожнього руху, що призвело до ДТП, може стати причиною позбавлення посвідчення водія на термін від 6 місяців до 1 року.

Найбільше покарання — позбавлення прав строк на від 1 до 10 років — передбачено статтею 130 за такі порушення:

  • повторне водіння в стані алкогольного сп'яніння протягом року або третій такий випадок за цей термін;

  • вживання алкоголю, наркотичних речовин чи сильнодійних препаратів до прибуття на місце події поліції чи її представника.

Крім того, кодекс передбачає штрафи, які можуть бути як альтернативою, так і доповненням до цього покарання. Треба пам’ятати й про повторне позбавлення водійських прав, але цей механізм буде запущений уже після того, як пройде перший термін покарання, і водій скоїть декілька разів правопорушення, за яке може бути призначене це покарання. 

Як повернути водійське посвідчення?

Отже, автомобілісту було призначено позбавлення водійських прав. Як повернути документ у такому випадку?.

Перед тим як подавати заяву про повернення прав після закінчення терміну позбавлення, необхідно виконати наступні кроки:

  • скласти теоретичний та практичний іспит на отримання права керування транспортним засобом відповідної категорії. Ці іспити підтверджують, що ви, як і раніше, маєте відповідну кваліфікацію. Цю вимогу застосовують до тих автомобілістів, хто отримав покарання за статтями 124 або 130 КУпАП;

  • пройти позачерговий медичний огляд, щоб підтвердити свою придатність до керування транспортним засобом. Це обов'язкова вимога для тих, хто був позбавлений прав за керування в стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння.

Наступний етап — звернення до територіального сервісного центру МВС. Для цього буде потрібна копія постанови суду. Серед інших документів знадобляться:

  • заява;

  • паспорт громадянина України або документ, який його замінює;

  • медична довідка встановленого зразка (у разі потреби);

  • квитанція про сплату адмінзбору.

Останнім часом подати таку заяву можна через офіційний портал «Дія».

Як перевірити посвідчення водія онлайн?

Не менш важливим є питання про те, як виконується перевірка водійських прав на позбавлення. Багато які водії не знають про те, що існує онлайн-сервіс «Перевірка посвідчення водія», за допомогою якого можна переконатися, що документ є чинним, а також за серією та номером посвідчення можна побачити всі відкриті категорії.

Такий портал особливо корисний для іноземних організацій та громадян, які хочуть перевірити українські посвідчення водія (наприклад, при обміні на національні в сусідніх європейських країнах). Сервіс доступний англійською мовою, що робить його зручним для використання за межами України. Важлива його користь для роботодавців, які перевіряють кандидатів при оформленні на роботу, та компаній, що здають автомобілі в оренду.

Якщо ви розмірковуєте, як перевірити позбавлення водійських прав, та хочете дізнатися, чи є справжнім документ, достатньо ввести серію (три літери) та шестизначний номер посвідчення у відповідні поля. Якщо дані є в Єдиному державному реєстрі МВС, на екрані з'явиться вся інформація, вказана в документі, за винятком особистих даних власника.

Крім того, на сайті працює аналогічний інструмент для перевірки свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів.

Що треба знати водію про ліміти штрафів?

Кожному власнику авто, який вирушає в дорогу, варто пам’ятати про те, що в нашій країні є правила, які регулюють накладення штрафів за порушення ПДР. Серед них головними є такі:

  • один штраф за одне порушення. Якщо водій порушив правила дорожнього руху, йому може бути виписано лише один штраф за це конкретне порушення. Наприклад, якщо водій перевищив швидкість, і це зафіксувала камера, йому прийде один штраф, якщо це повториться на іншій ділянці, прийдеться сплатити знову;

  • повторні порушення. Якщо водій порушує одне й те саме правило кілька разів протягом певного часу (наприклад, впродовж року), штрафи можуть збільшуватися. Закон передбачає жорсткіші санкції за повторне водіння в стані алкогольного сп'яніння. У такому разі водій перетвориться на пішохода, тобто його позбавлять водійських прав, а ще доведеться повторно проходити медогляд і перескладати іспит на право керування автотранспортом;

  • підсумовування штрафів. Якщо водій порушив кілька правил дорожнього руху одночасно (наприклад, проїхав на червоне світло та перевищив швидкість), йому можуть виписати кілька штрафів. І тут сума штрафів не обмежується, і водій зобов'язаний сплатити кожен із них;

  • терміни сплати штрафів. Водієві надається певний термін для цього. Якщо він не сплачує штраф вчасно, сума може збільшитися вдвічі, можуть бути застосовані додаткові санкції (наприклад, стягнення штрафу через виконавчу службу).

Отже, хоча в Україні немає формального ліміту на загальну суму штрафів за порушення ПДР, існують правила, які регулюють їх застосування.

Штрафи в найбільшому розмірі можуть бути призначені за те, що:

  • водій сів за кермо в стані алкогольного/наркотичного сп'яніння (від 17 000 грн). Якщо на цьому водія впіймали повторно, сума штрафу збільшується вдвічі;

  • автомобілем керує особа, яка не має прав або позбавлена водійського посвідчення (від 20 400 грн).

При повторному порушенні штраф збільшується вдвічі чи втричі, застосовується процедура позбавлення прав.

Як розрізнити тимчасове вилучення посвідчення водія та позбавлення прав?

Тимчасове вилучення посвідчення водія відбувається, якщо є підстави вважати, що водій скоїв адміністративне правопорушення, передбачене Кодексом України, яке далі може стати причиною позбавлення права керування транспортним засобом. Тимчасово вилучити головний водійський документ можуть представники патрульної служби на місці оформлення ДТП. Проте це не означає, що водія позбавили водійських прав. Це рішення може ухвалити лише суд.

Вилучення документа здійснюється до прийняття судового рішення, але не більше ніж на три місяці. Вилучене посвідчення передається на зберігання до відповідного територіального органу МВС або Національної поліції України.

Якщо протягом цього часу справа не розглянута судом або рішення не ухвалене, водій може звернутися до поліції за довідкою, що надає йому тимчасовий дозвіл на право керування автомобілем.

Чи можуть ТЦК забирати права водія?

Територіальні центри комплектування не мають повноважень позбавляти військовозобов'язаних прав водія. Однак таке рішення може бути ухвалене судом.

Якщо військовозобов'язаний не виконує своїх обов'язків, ТЦК та СП можуть звернутися до суду з вимогою тимчасово обмежити його право керувати транспортним засобом під час мобілізації. Рішення про позбавлення прав водія приймає суддя, і воно має бути виконане негайно.

Крім того, у рамках мобілізації можливе вилучення транспортного засобу, але важливо, щоб це не було єдиним автомобілем громадянина.

Для цієї сторінки переклад на Вашій мові відсутній


Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣