Нові правила в'їзду в Україну для іноземців та українців | Блог СК VUSO

Нові правила в'їзду в Україну для іноземців та українців | Блог СК VUSO

Третій рік наша країна бореться за своє виживання, але в'їзд іноземців в Україну під час воєнного стану відкритий. Багато іноземних громадян активно підтримують Україну в умовах військової агресії. Вони приїжджають із різними цілями: для волонтерської роботи, участі у гуманітарних проєктах, зніманні репортажів та документальних фільмів, створення бізнесу тощо. На жаль, в Україні поки що немає повністю безпечних міст. Хоча основні бойові дії ведуться у східній та південній частинах країни, регулярні ракетні удари зачіпають усю територію України. Що іноземцю потрібно врахувати, якщо в планах в'їзд до України. Як краще підготуватися до поїздки? Дізнаєтеся про це далі.

Які документи необхідні іноземним громадянам, щоби в'їхати в Україну

Нині діють нові правила в'їзду в Україну для іноземних громадян. Так, з 1.07.2023 р. скасовано обмеження, які існували за часів пандемії, тож на кордоні не перевірятимуть, чи є негативний ПЛР-тест, чи було проведено вакцинацію. Іноземцям тепер для перетину українського кордону є достатньо чинного закордонного паспорта. Громадянам Грузії та Туреччини дозволяється використовувати ID-картку для в'їзду. Проте спроби перетнути кордон з одним паспортом були проблемними й до війни в Україні, а зараз взагалі краще серйозно підготуватися та зібрати необхідний пакет документів.

Щоб підтвердити мету поїздки, бажано мати на руках запрошення, завірене у нотаріуса. Воно може бути від фізичної особи (родича, друга тощо) або від юридичної (компанії, волонтерської організації тощо). Можна обійтися без запрошення, якщо йдеться про громадянина безвізової країни. Але навіть у цьому випадку рекомендується мати запрошення. Чим більше документів буде представлено при перетині кордону, тим ймовірніше, що в'їзд до України пройде без зайвих складнощів.

Якщо з країною немає безвізового режиму, знадобиться мати з собою ще візу.

Також дуже бажаною є наявність медичного страхового поліса. Наразі він не є обов'язковим, але збільшує шанси на успішне перетинання кордону. Страховка має діяти протягом усього часу перебування в Україні. Для автомобілістів буде корисним договір страхування КАСКО з покриттям військових ризиків. Таку програму пропонує страхова компанія. 

При перетині кордону необхідно надати документальне підтвердження мети свого візиту. Наприклад, якщо планується поїздка до родичів, потрібно буде показати документи, які свідчать про родинні зв'язки. Разом із запрошенням вони слугуватимуть підтвердженням мети поїздки. Знадобиться документ, що підтверджує наявність достатньої кількості коштів на весь термін перебування в нашій країні, а також повернення в країну проживання. Бажаний і квиток на дорогу назад.

Важливо! Перетин кордону можливий лише у разі відсутності заборони на в'їзд, накладеної уповноваженим органом України. Так, нові правила в'їзду в Україну з Росії забороняють громадянам останнім відвідувати нашу країну.

Крім того, іноземці, які мають посвідку на проживання в Україні (навіть якщо його термін закінчився після 24 лютого 2022 року), також можуть в'їжджати до нашої країни.

Після перетину кордону іноземні громадяни в обов'язковому порядку повинні дотримуватись міграційних законів та звернутися до державних органів у разі необхідності продовження терміну свого перебування в Україні або оформлення документів на постійне проживання.

Як бачимо, правила в'їзду в Україну не містять у собі якихось складних до виконання положень.

Що потрібно громадянам України при в'їзді до неї

Нагадаємо основні правила в'їзду в Україну для українців. Для наших громадян немає жодних обмежень для перетину кордону. Їм потрібно пред'явити лише чинний закордонний паспорт. Якщо ваше перебування в Україні є тимчасовим і ви плануєте знову повернутися до Європи, потрібно врахувати кілька важливих моментів, які залежать від того, в якому статусі ви перебуваєте за кордоном:

  • перебувають у Європі з безвізу. Безвізовий режим між ЄС та Україною дозволяє українцям перебувати у Шенгенській зоні до 90 днів протягом останніх 180 днів. Перш ніж повернутись, переконайтеся, що ви не перевищуєте ліміт часу перебування;

  • мають статус тимчасового захисту у Польщі. Більшість українців набули такого статусу. Він не забороняє повернення до нашої країни, але ваше перебування тут не повинно перевищувати 30 днів. Якщо ви проведете в Україні більше ніж 30 днів, тимчасовий захист буде анульований, при поверненні до Польщі вам доведеться дотримуватись загальних правил безвізового в'їзду.

Важливо! Статус тимчасового захисту втрачається при одному тривалому виїзді з Польщі, який перевищує один місяць, а не в тому випадку, коли сума коротких виїздів більша за цей термін. Перед поїздкою потрібно переконатися, що ви завершили всі формальності щодо оформлення тимчасового захисту та отримали необхідні штампи та документи залежно від країни, де оформляли цей статус. Якщо ви виїхали досить давно і законно перебуваєте в одній із країн Європи тривалий час, перед виїздом перевірте, чи не минув термін дії дозволу на перебування. У разі потреби вчасно подайте заяву на її продовження.

Також потрібно повідомити соціальні служби про від'їзд, якщо це потрібно відповідно до законів країни перебування.

Правила безпеки при подорожі Україною

Дамо кілька рекомендацій іноземцям, а також українцям, які у 2022 році виїхали за кордон і не знайомі із ситуацією в Україні. На жаль, у нашій країні немає безпечних місць — практично у кожному населеному пункті є загроза прильоту ракети. Однак, якщо дотримуватися правил безпеки, можна значно зменшити ризики.

Якщо ви вирішили відвідати Україну, обов'язково дотримуйтесь основних правил безпеки:

  1. Складайте свій маршрут так, щоб біля місць, де ви хочете побувати, були укриття. Почувши сигнал повітряної тривоги, негайно переходьте до укриття.

  2. Дізнайтеся, коли в тій області, яку ви плануєте відвідати, діє комендантська година. У цей час для підтримання порядку не можна перебувати на вулиці та в громадських місцях, зазвичай з 23:00 до 05:00 наступного дня.

  3. Для відстеження повітряної тривоги встановіть спеціальну програму на вашому смартфоні (доступно в App Store або Google Play). При отриманні сигналу негайно вирушайте до найближчого укриття. Також будьте готові діяти, якщо почуєте сигнал тривоги на вулиці.

Це основа, яку слід знати кожному, хто в'їжджає. Які додаткові правила безпеки існують у населеному пункті, до якого ви їдете, потрібно буде дізнатись на місці. Тільки неухильне виконання може значно знизити можливі ризики та зробити вашу поїздку більш-менш спокійною.

Для цієї сторінки переклад на Вашій мові відсутній


Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣