Корисна інформація для ВПО: довідник для переселенців | Блог СК VUSO

Корисна інформація для ВПО: довідник для переселенців | Блог СК VUSO

Повномасштабні бойові дії на території нашої країни внесли зміни до звичного способу життя більшості українців, багато з яких були змушені залишити свої будинки та евакуюватися. На початок 2024 р. у нашій країні зареєстровано 4,9 млн переселенців. І більшість із них ставить питання, хто отримуватиме ВПО у 2024 р. Держава намагається підтримати своїх громадян у важкі моменти їхнього життя, і 2,6 млн одержують переселенські виплати. Але необхідність фінансової підтримки не є єдиною потребою внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Часто вони страждають від нестачі інформації, яку б могли застосувати з користю для себе. У нашому матеріалі ми зібрали відповіді на проблемні питання —  як оформити ВПО, як перевірити свій статус та отримати виплати.

Що означає ВПО

Внутрішньо переміщена особа — це громадянин України або людина, яка перебуває в нашій країні на законних підставах і змушена була залишити місце свого проживання через війну. При цьому вона не виїжджає за кордон, а шукає безпечнішого місця на території своєї країни. Більшість вимушених переселенців – це жінки та діти, які особливо вразливі. Для них розроблено програми державної підтримки. Внутрішньо переміщені особи, як і інші категорії населення, повинні знати, що вони мають такі самі права людини, як і всі інші, і ці права закріплені в законах нашої країни та в міжнародних документах.

Сьогодні статус ВПО можуть отримати люди, які виїхали з Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Харківської, Сумської, Херсонської, Миколаївської, Запорізької та Чернігівської областей та окремих районів. Список територіальних громад не є постійним та періодично оновлюється. Перевірити актуальність інформації можна на офіційному сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Як оформити документ внутрішнього переселенця

Зробити це, а також подати заявку на отримання щомісячних виплат можна двома способами: особисто та онлайн. Щоб особисто оформити довідку, потрібно звернутися до ЦНАПу у тій громаді, де зараз перебуває внутрішньо переміщена особа. А можна в Управлінні соціального захисту чи через уповноважену особу виконавчого органу сільської чи міської ради. Йдучи подавати заяву, потрібно взяти із собою документи, що засвідчують особу, а також реєстрацію у населеному пункті, який був окупований чи знаходиться у зоні, де ведуться бойові дії.

Якщо вас цікавить питання, як оформити ВПО через «Дію» 2024, дотримуйтесь наших рекомендацій.

Для цього потрібно встановити програму та авторизуватися в ній. Далі слід вибрати послугу «Допомога для ВПО». Там оформити можна все разом: довідку та виплати. Щоб довідку було оформлено без помилок, у «Дії» має підтягнутися паспорт (ID-картка або закордонний біометричний) та ідентифікаційний код. Якщо дитині не виповнилося ще 14 років, таку довідку на неї може оформити один із батьків. Але для цього в додатку має бути свідоцтво про народження дитини.

Коли людина подає заявку, вона автоматично підтягнеться до реєстру, і довідка ВПО буде помітна серед інших цифрових документів. Гроші надійдуть на картку «є-Підтримка». Якщо цього не сталося, потрібно звертатися до відповідних державних структур.

Перевіряємо свій статус ВПО

Після подання заявки важливо знати, як перевірити статус ВПО. Зробити це можна у додатку «Дія» або на однойменному сайті. Якщо ви подавали заявку через цей додаток, у розділі послуг («Допомога з безробіття», «Оформлення довідки ВПО» або «є-Підтримка») можна побачити, чи відповідає вона всім необхідним вимогам, чи ви отримаєте виплату. Крім того, дізнатися про статус своєї заявки на виплати ВПУ можна до Мінсоцполітики (тел. (044) 289-86-22, (044) 289-70-60) або електронною поштою zvernennya@mlsp.gov.ua.

Органи соціального захисту не приймають заяви: що робити?

Є дві основні ситуації, коли співробітники органів соціального захисту можуть відмовити внутрішньо переміщеній особі (ВПО) приймати її заяви. Перший варіант — відмова у прийомі повторних заяв від тих осіб, які вже подавали через «Дію» до 30 квітня цього року, але не отримали допомоги. У таких випадках люди не завжди можуть підтвердити факт подання першої заяви. Друга ситуація — відмова у прийнятті заяв на облік від тих ВПО, які не мають реєстрації на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) або в зонах бойових дій. Внаслідок цього без постановки на облік переселенець не може розраховувати на допомогу.

Слід знати, що до 1 жовтня продовжується прийом повторних заяв від ВПО на отримання державної допомоги. Для цього потрібно звернутися до органів соціального захисту або надіслати заяву поштою, вказавши номер банківського рахунку (за стандартом IBAN) або персональні дані одержувача.

Важливо: навіть якщо у вас немає доказу факту подання першої заяви, повторна має бути прийнята до розгляду. Протягом 10 днів з моменту отримання повторної заяви органом соцзахисту має бути призначена допомога. Також відсутність реєстрації на ТОТ або у зоні бойових дій не є підставою для відмови у постановці на облік ВПО. Це встановлено чинним законодавством. Існує низка інших документів, за допомогою яких можна підтвердити місце проживання, звідки було евакуйовано людину.

Кому належить виплата переселенця

Після переїзду в іншу частину країни у людей виникає питання, коли будуть виплати ВПО. Головним орієнтиром для отримання допомоги від держави є матеріальне становище переселенців — сукупний дохід сім'ї (не більше ніж 9444 грн на одного члена).

На виплату від держави можуть розраховувати такі сім'ї:

  • якщо у складі є діти до 14 років, а також ті, що живуть у зоні бойових (або можливих) дій, і там, де діти не мають змоги навчатися офлайн;

  • де один член сім'ї доглядає особу з інвалідністю І групи або дитину до 18 років.

Крім того, допомога від держави щомісячно нараховуватиметься дітям до 14 років, які приїхали без батьків, а також вагітним жінкам, починаючи з 30-го тижня вагітності.

Розмір виплат для ВПО

На цей момент розмір виплати для ВПО становить 2 тис. грн, які виплачують щомісяця. Крім того, додатково на кожну дитину нараховують 3 тис. грн. Таку суму виплачують людям з інвалідністю. Для того, щоб їх отримати, потрібно подати заяву на призначення чи продовження.

З 1 березня 2024 року допомога для тих, хто її отримував раніше, була продовжена ще на пів року автоматично, щоправда, лише для найуразливіших категорій переселенців, тобто тих, хто не може працювати. Серед них — пенсіонери (розмір пенсії не повинен перевищувати 9444 грн), люди, які мають інвалідність І чи II групи, батьки, зокрема прийомні. Автоматично буде продовжено виплати тяжкохворим дітям, дітям з інвалідністю, сиротам, а також позбавленим батьківського піклування (до 23 років).

Як довго платитимуть ВПО в Україні, на даному етапі відповісти складно, все залежатиме від того, скільки триватиме війна, чи вистачить державі можливостей робити виплати вимушеним переселенцям.

Багатьох цікавить питання про те, коли приходять ВПО виплати. Щомісяця, як правило, у середині або наприкінці місяця.

Можливі причини затримок виплат

Іноді вимушені переселенці потрапляють у ситуацію, коли їм важливо розібратися. чому немає виплат ВПО, з яких причин не нараховуються призначені згідно із законом гроші. За інформацією Мінреінтеграції, найчастіше це пов'язано з технічною частиною. Щодо таких затримок потрібно звертатися до Мінсоцполітики, органів соціального захисту чи ЦНАПу. Також можна зателефонувати на гарячу лінію Офісу уповноваженого з ВПО (тел. +38066 813-62-39).

Для цієї сторінки переклад на Вашій мові відсутній


Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣