Як оформити ОСЦПВ на автомобіль > СК«ВУСО»

Як оформити ОСЦПВ на автомобіль > СК«ВУСО»

Оформлення поліса ОСЦПВ на автомобіль - це укладення договору між страховою компанією і автовласником з метою страхування цивільно-правової відповідальності керуючих транспортним засобом осіб. Згідно з українським законодавством страховку ОСЦПВ повинні оформити всі власники нових і старих автомобілів за винятком інвалідів I групи та учасників бойових дій.

 

Оформлення ОСЦПВ при покупці нового авто

Власник нового авто повинен оформити страховку ОСЦПВ протягом трьох днів з моменту підписання договору купівлі-продажу. Наявність автоцивілки є обов'язковою умовою, за яким ТЗ ставлять на облік в МРЕВ. Без поліса автовласник не зможе отримати реєстраційні номери.

Якщо машина придбана в одному місті, а на облік ставиться в іншому, процедура страхування проводиться в два етапи. На момент «перегону» машині присвоюються транзитні номери і видається тимчасова транзитна автоцивілка, яка діє 20 днів. Перед отриманням постійних держномерів оформляється річний поліс ОСЦПВ.

Для оформлення автоцивілки на нову машину необхідно звернутися в страхову компанію (СК), що є членом МТСБУ. Перед укладенням договору переконайтеся, що СК має право на видачу полісів, - знайдіть її в списку на офіційному сайті МТСБУ.

Автоцивілку можна оформити як в офісі СК, так і онлайн. У багатьох випадках поліс видається в автосалоні безпосередньо в момент покупки. Якщо оформлення здійснюється через страхового агента (в салоні), упевніться в наявності довіреності на оформлення полісів ОСЦПВ і договору про співпрацю зі страховиком.

Процедура оформлення ОСЦПВ на нове авто:

  •  автовласник пред'являє страховику договір купівлі-продажу, водійське посвідчення і паспорт транспортного засобу (або копію ПТС);
  • автовласник заповнює бланк поліса ОСЦПВ, залишивши графу «Номерний знак» вільною;
  • страхувальник ставить автомобіль на облік в МРЕВ;
  • автомобілю присвоюються реєстраційні держномери, які автовласник вписує в поліс в графу «Номерний знак».

 

Оформлення ОСЦПВ при купівлі (б/у) авто

У більшості випадків старі автомобілі продаються «в комплекті» з полісами ОСЦПВ, оформленими на попередніх власників. Згідно з українським Закону «комплектний» поліс діє протягом 30 днів з моменту зміни автовласника, а після закінчення цього терміну документ анулюється.

Поліс ОСЦПВ буде діяти до кінця передбаченого договором терміну, якщо новий господар б/у автомобіля встигне переоформити страховку на себе за 30 днів з моменту покупки ТЗ. Для цього необхідно звернутися в страхову компанію, яка видала документ. Тільки за такої умови автомобіль буде поставлений на облік в МРЕВ на ім'я нового власника.

Обов'язкова умова для оформлення поліса ОСЦПВ на б/у авто - наявність протоколу обов'язкового техконтролю, який необхідно отримувати 1 раз в 2 роки (для автомобілів старше 2-х років). Термін дії поліса буде залежати від дати наступного ОТК: якщо до процедури залишилося менше року, страховка буде оформлена на укорочений період (менше року).

Процедура переоформлення ОСЦПВ на б/у авто: 

  • попередній власник поліса пише заяву на зміну страхувальника і власника авто в відділенні страхової компанії;
  • для переоформлення поліса необхідно пред'явити страховику договір купівлі-продажу, техпаспорт (з ПІБ нового власника), паспорт / посвідчення водія та ідентифікаційний код (ІПН) нового власника, протокол ОТК;
  • старий автомобіль ставиться на облік в МРЕВ;
  • новий власник вказує в полісі присвоєні авто реєстраційні номери.

Якщо машина була придбана без автоцивілки, страхування необхідно оформити протягом одного дня після покупки. Процедура оформлення поліса ОСЦПВ на б/у авто відрізняється від страхування нової машини тільки необхідністю пред'явлення протоколу ОТК.

 

Поширені проблеми при оформленні ОСЦПВ

Страховик повинен строго дотримуватися всіх пунктів Закону «Про ОСЦПВ», якими пропонується: 

  • надавати бланки полісів всім хто звернувся клієнтам;
  • не зраджувати правила страхування на свій розсуд;
  • не нав'язувати додаткових пакетів послуг, що збільшують кінцеву вартість страховки. 

Знаючи основні положення Закону «Про ОСЦПВ», страхувальник зможе уникнути найпоширеніших проблем при оформленні поліса: 

  • відсутність бланків поліса на момент звернення в СК;
  • застосування страховиком власних правил страхування;
  • завищення страховиком кінцевої вартості поліса.

При виявленні порушень в роботі СК необхідно звернутися зі скаргою в Управління із захисту прав споживачів або до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг.

Ще одна проблема - видача фіктивних полісів ОСЦПВ. Щоб не «нарватися» на шахраїв, зробите дві дії:

1. Знайдіть страхову компанію на офіційному сайті МТСБУ: перевірте наявність довіреності та договору зі страховою компанією (при співпраці з агентом);

2. Перевірте статус виданого поліса на сайті МТСБУ (страховики вносять поліси в базу 25-го числа наступного (після оформлення) місяця).

Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣