10 найбільших ризиків для бізнесу згідно з даними Allianz Risk Barometer > СК«ВУСО»

10 найбільших ризиків для бізнесу згідно з даними Allianz Risk Barometer > СК«ВУСО»

Які підводні камені чекають на підприємців у 2021 році? Аналізуємо дані щорічного глобального дослідження Allianz Risk Barometer, яке базується на опитуванні 2769 експертів з 92 країн: генеральних директорів, ризик-менеджерів, брокерів та експертів зі страхування.

Згідно з результатами опитування, найбільш несприятливими факторами для розвитку бізнесу стануть:

  • Перерви у виробництві
  • Спалах пандемії
  • Кіберінциденти
  • Нестабільність ринку, конкуренція
  • Зміни в законодавстві та регулюванні
  • Природні катаклізми та катастрофи
  • Вибухи та пожежі
  • Макроекономічні події
  • Зміна клімату
  • Політичні ризики

41% респондентів розглядають перерви у виробництві як головний ризик для бізнесу у 2021 році. Далі у списку — спалах пандемії (40%) та кіберінциденти (40%).

Як і раніше, цього року ризик переривання бізнес-процесів (ПБ) займає лідируючі позиції. 59% респондентів виділяють пандемію як головну причину ПБ, за нею йдуть кіберінциденти, а також природні катастрофи, вибухи та пожежі.

За останні 10 років, згідно зі звітами Allianz Risk Barometer, спалах пандемії ніколи не підіймався вище 16-го місця. Однак пандемія коронавірусу дійсно стала катастрофою, яка продемонструвала вразливі місця макроекономічних відносин та неготовність бізнесу до непередбачених та екстремальних подій.

Кіберінциденти опустилися на 3-є місце, але вони залишаються ключовою загрозою для розвитку бізнесу. Прискорення цифровізації процесів та перехід на віддалену роботу у зв'язку з пандемією, ще більше підсилює вразливість ІТ. На піку першої хвилі локдауна у квітні 2020 року ФБР повідомило про збільшення кількості кіберінцидентів на 300%. Мало того, кіберзлочинність обходиться світовій економіці в 1 трлн доларів, що на 50% більше, ніж два роки тому.

Зміни в законодавстві та регулюванні займають 5-е місце, хоча у 2020 були на 3-му. За прогнозами експертів 2021 рік обіцяє бути напруженим з появою нового законодавства у сфері захисту, використання даних і стійкості ІТ-систем.

Природні катастрофи опустилися на 6-е місце з 4-го в порівнянні з 2020 роком. Проте вони продовжують перебувати в групі ризиків, що приводять до широкомасштабних руйнувань та значних матеріальних збитків. Це особливо відчувається в країнах Азії, які постійно піддаються впливу кліматологічних подій.

Зміна клімату займає в рейтингу 9 місце, однак потреба в боротьбі з глобальним потеплінням залишається як ніколи актуальною. Враховуючи, що 2020 рік став одним із найспекотніших в Європі та Росії, багатьом підприємствам доведеться переглянути свої бізнес-моделі, щоб зменшити негативний вплив на довкілля, оцінити ризики та можливості з переходом на “низьковуглецеве” виробництво. 

Макроекономічні події піднялись на 8-ме місце з 10-го, основні причини — зміни в монетарній політиці, підвищення цін на товари, дефляція, інфляція. Додатково можна відмітити світовий борг у розмірі 277 трлн доларів, який негативно відіб'ється на  макроекономіці у 2021 році.

На останньому місці знаходяться політичні ризики. Це показує той факт, що масові заворушення витіснили тероризм на задній план і несуть більшу загрозу світовому порядку та політико-економічній ситуації.

 

Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣