Особливості автоцивілки під час війни > СК«ВУСО»

Особливості автоцивілки під час війни > СК«ВУСО»

Сьогодні практично всі відчули, що в багатьох сферах серйозно змінилася ситуація у зв'язку з воєнним станом. Автолюбителі помітили, що важче стало знайти відділення страхової компанії, що працює, для продовження ОСЦПВ. У патрульних з'явилися інші завдання, тому перестали контролювати наявність у водіїв поліса ОСЦПВ. А якщо ще сюди додати сумніви щодо того, що виплати зі страховок зберігаються в повному обсязі, то цілком логічно, що власники ТЗ почали замислюватися над тим, як працює автоцивілка під час воєнного стану.

Чи потрібно страхувати машину, коли йде війна

Сьогодні в неокупованих областях України (а таких більшість) продовжують функціонувати підприємства, діти ходять до школи, працюють страхові компанії. І водночас зберігається можливість виникнення так званих мирних ризиків. Аварії на дорогах, пошкодження машин, травми людей — все це може зазнати кожен учасник дорожнього руху. У подібних ситуаціях допоможе договір страхування відповідальності. Попри воєнний стан, вітчизняні страхові компанії продовжують виконувати свої зобов'язання: приймають заявки про настання страхових випадків, гарантують їхнє покриття в повному обсязі.

Під час війни всі стандартні страхові ризики продовжують покриватися в повному обсязі. Крім того, з липня 2022 року збільшено суми максимальних виплат за автоцивілкою. Тож тепер учасники дорожнього руху, які постраждали в ДТП, отримають на ремонт авто до 160 тис. грн, а якщо завдано шкоди життю та здоров'ю людей, то до 320 тис. грн. Тоді як за відсутності такої страховки водію, винному в ДТП, доведеться компенсувати збитки потерпілим самостійно.

Крім того, зберігається штраф за поїздки на авто без обов'язкового автострахування в розмірі від 425 до 850 грн. Так що питання, чи потрібна автоцивілка у воєнний час, неактуальне. Практика показує, що без неї, як і раніше, не обійтися.

Чи змінилися під час війни ціни на автоцивілку

Попри всі зміни у фінансовому становищі компаній та підвищення лімітів виплат, вартість обов'язкового договору цивільної відповідальності зросла дуже істотно. На ціну ОСЦПВ під час війни впливають такі фактори:

  • тип транспорту (наприклад, легковий автомобіль можна застрахувати за меншу суму в порівнянні з вантажним);
  • об'єм двигуна авто;
  • населений пункт, де зареєстрований автовласник (страховка в невеликому містечку коштуватиме трохи дешевше, бо там спокійніший трафік і, відповідно, менше страхових ризиків);
  • вік водія (для молодих громадян страховка коштуватиме дещо дорожче);
  • величина франшизи. Це та сума, яку власнику страховки потрібно буде виплатити самому при настанні страхового випадку. Страхові компанії часто пропонують оформити поліс із нульовою франшизою, але такі договори коштують трохи дорожче.

Нагадаємо, що ціни на автоцивілку регулюються на законодавчому рівні, тому в різних компаніях вони практично не відрізняються. Рекомендується при виборі страховика звертати увагу на якість запропонованого сервісу. Також для багатьох українців вирішальним фактором при виборі компанії для співпраці є те, як саме той чи інший бізнес допомагає солдатам в армії.

Як купити страховку на авто у воєнний час, якщо офіси закриті

У сучасній ситуації громадяни нашої країни можуть зіткнутися з тим, що деякі офіси страхових компаній закриті. Таке рішення ухвалювалося з міркувань безпеки. Як альтернативу провідні страховики запропонували оформляти договори онлайн, що набагато швидше. Користуватися таким е-полісом теж зручніше – його легко зберегти в смартфоні, інформація про нього «підтягується» до мобільного додатку «Дія». А перевірити, чи застрахований автомобіль, можна на сайті Моторного (транспортного) страхового бюро України.

Обов'язкова страховка на авто у воєнний час у нашій компанії оформляється дуже просто. Для цього необхідно виконати декілька нескладних дій:

  • на сайті в розділі «Автоцивілка» вказати дані про автомобіль та своє місце реєстрації. Система запропонує розрахунок вартості ОСЦПВ;
  • якщо ціна підходить, на наступному етапі потрібно внести персональну інформацію про себе, вписати номер автомобіля, найменування моделі тощо;
  • далі потрібно буде сплатити поліс, і через 3–5 хвилин договір прийде на вказаний email.

Автолюбителю залишається зберегти договір на своїх гаджетах. Інформація про страховку буде одразу ж передана до бази Моторного (транспортного) страхового бюро України, що дозволить усім зацікавленим особам переконатися в наявності поліса ОСЦПВ.

Як зареєструвати страховий випадок та подати документи на компенсацію за ОСЦПВ під час війни

Страховка авто у воєнний час продовжує діяти, як і у звичайних умовах. Якщо ви потрапили в аварію, то вчинити потрібно так:

  • одразу ж озирнутися та перевірити, чи є постраждалі люди. Якщо є, то необхідно надати долікарську медичну допомогу та викликати бригаду швидкої допомоги;
  • оглянути місце події та зробити якісні фото ушкоджень;
  • зателефонувати на гарячу лінію своєї страхової компанії та повідомити про настання страхового випадку. Далі прислухайтеся до рекомендацій представника СК;
  • якщо ви виявили значні пошкодження, до того ж є постраждалі, то обов'язково викличте співробітників поліції, щоб задокументувати ДТП;
  • якщо при візуальному огляді виявилося, що пошкодження невеликі, потерпілих немає, а учасники аварії дійшли згоди щодо того, хто винен, то поліцію можна не викликати. У такому разі переходять до заповнення електронного європротоколу.

Після всіх цих дій вважається, що подія задокументована.

Далі протягом трьох днів після того, що сталося, потерпілим необхідно звернутися до вашої страхової компанії з заявою про виплату компенсації. До неї додають європротокол чи документи з поліції, фотографії ушкоджень. Також можуть знадобитися інші документи. У воєнний час все це можна надіслати через електронну пошту або через чат-бот у месенджерах. Рішення про нарахування компенсації ухвалюється протягом 90 днів. Про це повідомляють також дистанційно, перераховують гроші на банківську картку.

Все це нас переконує, що автоцивілка у воєнний час продовжує діяти так само, як і в мирний.

Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣