Що таке франшиза? > СК«ВУСО»

Що таке франшиза? > СК«ВУСО»

 
Кожний, хто хоча б раз замислювався про страхування, зустрічався з незрозумілим терміном «франшиза». На перший погляд страшне слово і заплутана термінологія відштовхують людину від більш детального вивчення цього терміна, і як результат призводять до конфліктів пов'язаних з непорозумінням і оманою. Спробуємо роз'яснити види і суть франшизи.
 
Отже, згідно з пунктом 9 Закону України «Про страхування»: франшиза - це частина збитків, яка не відшкодовується страховиком відповідно до договору страхування. Це означає, що це та сума, яка не виплачується клієнтові або яку клієнт оплачує самостійно при виникненні страхового випадку. З точки зору страхової компанії, франшиза введена для того, щоб мотивувати більш дбайливе ставлення клієнта до об'єкта страхування, тому що при сумі збитків менше розміру франшизи, клієнт буде їх компенсувати самостійно. Клієнту ж, франшиза дозволяє регулювати страховий платіж і економить час на збір документів у разі незначних пошкоджень.
 
Франшиза буває двох видів - умовна і безумовна.
 
Умовна франшиза означає, що клієнт бере на себе зобов'язання самостійно компенсувати збитки, які не перевищують встановлену франшизою суму. Наприклад: якщо умовами договору передбачена умовна франшиза в розмірі 1000 грн, а сума збитків складе 800 грн, то клієнт буде відшкодовувати збитки самостійно. Якщо ж сума збитків складе 1100 грн., То страхова компанія компенсує клієнту всі 1100 грн.
 
Безумовна франшиза, більш поширена у нас в країні, і припускає, також як і умовна, що у випадку якщо збиток клієнта не перевищує зазначений в договорі розмір, клієнт самостійно його відшкодовує, але якщо збиток перевищує розмір франшизи, страхова компанія компенсує збитки за вирахуванням величини франшизи. Щоб уникнути плутанини, одразу приклад. Якщо в договорі вказана сума франшизи в розмірі 1000 грн., а розмір збитку складе 800 грн., Клієнт компенсує збиток самостійно. Якщо ж сума збитків становитиме 5000 грн, то страхова компанія компенсує збиток за вирахуванням франшизи, тобто 5000 грн - 1000 грн = 4000 грн, суму що залишилася (1000 грн.) клієнт відшкодовує самостійно.
 
Тепер про розмір франшизи. Він може бути фіксованим (грошовим) значенням або виражатися у відсотках від страхової суми. Фіксована франшиза має однакову грошову величину, яка передбачається умовами договору і яка не змінюється протягом його дії. Наприклад, якщо в договорі розмір франшизи становить 500 грн, це означає, що при будь-якому розмірі понесених збитків, клієнтові буде виплачена сума на 500 грн менше.
 
Якщо ж франшиза виражена у відсотках, то це означає, що її розмір залежить від величини цього відсотка і розміру страхової суми. Відсоток франшизи може бути абсолютно різним, в більшості випадків його величина знаходиться в діапазоні від 0,5 до 10%. Відразу приклад. При розмірі безумовної франшизи в 1% і страховій сумі 50000 грн, грошовий її еквівалент складатиме 500грн. Відповідно, якщо сума збитків при страховій події складе 5000грн, страхова компанія компенсує 4500 грн.
 
Також існує нульова франшиза, яка передбачає компенсацію всіх понесених збитків клієнта.
 
Вартість страховки безпосередньо залежить від величини франшизи, тому клієнти часто нехтують франшизою, щоб заощадити на сумі страхового платежу. При цьому, заощадивши на платежі 100-200грн, клієнт втрачає значно більше при страховій події, а не розібравшись в умовах франшизи виникає непорозуміння і як результат у клієнта формується негативне ставлення до страхової компанії.
 
При виборі умов договору страхування, потрібно дуже уважно ставитися до вибору франшизи. У своєму виборі потрібно спиратися на безліч факторів, а не робити вибір, тільки виходячи з дешевизни. Франшиза, це не той фактор, на якому можна заощадити.
 
Сподіваємося, нам вдалося зрозуміло роз'яснити, що собою являє франшиза, але якщо у Вас залишилися питання, Ви завжди можете звернутися за консультацією до наших фахівців. Все що для цього потрібно, це залишити заявку на сайті, або написати нашому фахівцеві в чаті, і Ви отримаєте миттєву кваліфіковану відповідь.

Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣