Як вибрати КАСКО? Поради щодо вибору поліса > СК«ВУСО»

Як вибрати КАСКО? Поради щодо вибору поліса > СК«ВУСО»

Захистити свою машину від збитку можна за допомогою добровільного страхування. Водій сам обирає, від яких ризиків розумніше уберегти автомобіль, але при цьому стикається з багатьма питаннями. Наприклад, як вибрати поліс КАСКО, як визначитися з розміром франшизи, від чого залежить вартість страховки, за яких умов виплати не будуть проведені. З нашої публікації ви дізнаєтеся нюанси оформлення таких полісів.

Чому автолюбителі вибирають КАСКО

За допомогою КАСКО захищають автомобіль від будь-якого виду шкоди: від пошкоджень, отриманих в результаті ДТП, від впливу природних факторів, від протиправних дій третіх осіб. З цим полісом компенсують вартість авто при викраденні. Перевагою цього добровільного страхування є те, що при аварії на дорозі не розглядають, винен власник поліса в ДТП чи ні. У будь-якому випадку пошкоджений автомобіль буде відремонтовано коштом компанії.

Цю страховку купують ті автовласники, які хочуть запобігти можливим фінансовим витратам у майбутньому. Так що разом з КАСКО водій на цілий рік отримує почуття захищеності та спокою. Однак слід пам'ятати, що КАСКО не включає страхування відповідальності перед третіми особами, для цієї мети існує ОСЦПВ.

Як визначитися з франшизою

Франшиза — це сума, яку зобов'язується заплатити сам власник авто з особистих коштів при настанні страхового випадку. Компанія буде компенсувати збиток понад неї. Її величина істотно впливає на загальну вартість КАСКО: чим більша сума франшизи, тим менше ціна поліса. Тому питання, яку франшизу вибрати до КАСКО, актуальне.

За видами виплат вони відрізняються наступним чином:

  • умовна франшиза. Якщо необхідна сума компенсації її не перевищує, то власник автомобіля буде платити все сам, від страхової не отримує нічого. Коли збиток оцінюється вище, компанія компенсує усе в повному обсязі;
  • безумовна франшиза. Зменшення з боку компанії буде в будь-якому випадку. Таку самостійно виплачену суму називають ще «такою, що віднімається».

У договорі франшизу вказують у відсотках від страхової суми або в чіткому грошовому еквіваленті. Серед інших різновидів виплат самостійних зобов'язань зустрічається динамічна франшиза. Це сума відшкодування, яка змінюється в залежності від кількості страхових подій. Так, при першій події вона може бути нульовою, при наступних зростає.

Вибравши пільгову франшизу, варто звернути увагу на умови. Наприклад, якщо водій винен у скоєнні ДТП, йому доведеться самому виплачувати суму, визначену договором. Якщо він не порушував Правила дорожнього руху, немає його провини, то франшизу можуть не застосовувати.

Від чого залежить ціна КАСКО

Вартість поліса добровільного страхування кожна компанія визначає самостійно. Щоб її дізнатися, на сайті можна скористатися онлайн-калькулятором для попередніх розрахунків. На ціну будуть впливати такі фактори:

  • рік випуску автомобіля, потужність двигуна;
  • вік і стаж водія;
  • страхова історія (кількість аварій і суми виплат по ним);
  • ціна на запчастини та обслуговування застрахованого автомобіля;
  • статистика «популярності» ТЗ серед викрадачів в конкретному регіоні;
  • кількість і тип страхових випадків, названих в договорі (чим їх більше, тим поліс буде дорожче);
  • тип охоронного пристрою.

Трохи збільшить ціну страхового поліса наявність додаткових сервісів: виїзд на місце аварійного комісара, надання евакуатора і т. д. Якщо кошти дозволяють, і виникло питання про те, яке КАСКО краще, оформляйте варіант подорожче, оскільки він покриє більшу кількість непередбачених випадків.

Коли відшкодування шкоди по КАСКО не передбачено

Незважаючи на те, що КАСКО покриває велику кількість проблем, буває, що страхова компанія відмовляється компенсувати отриманий збиток. Основними причинами для відмови можуть бути такі ситуації:

  • сталося те, що не прописано в договорі;
  • шкода заподіяна людям, а не автомобілю. Страхування життя і здоров'я здійснюється за допомогою окремого поліса;
  • зафіксований факт навмисного псування ТЗ його власником з метою отримання компенсації, або надана недостовірна інформація про те, що трапилося;
  • під час ДТП за кермом був водій, який не зазначений в страховому полісі або не має водійських прав;
  • машина потрапила в аварію під час нецільового використання (гонки, таксі);
  • є свідчення алкогольного або наркотичного сп'яніння водія;
  • не виконані зобов'язання, що містяться в договорі (наприклад, автомобіль залишили відкритим).

Крім того, не слід чекати компенсацію, якщо страховий випадок настав після закінчення терміну дії договору.

На що звернути увагу при укладанні страхового договору

Фахівці радять уважно вивчити текст документа і розібратися з усіма термінами. КАСКО — досить складний продукт страхування, тому доведеться витратити якийсь час на прочитання досить об'ємного матеріалу. При цьому не потрібно соромитися уточнювати незрозумілі формулювання у менеджерів компанії. Можливо, деякі положення договору клієнт і СК розуміють по-різному.

Є стандартні питання, які потрібно обов'язково поставити. Наприклад, як правильно вибрати КАСКО, які страхові ситуації покриває поліс? Стандартний документ зазвичай містить ризики викрадення, ДТП і «інші події». І ось тут можуть бути нюанси. В яких саме випадках покривається викрадення: якщо машина була викрадена зі стоянки або з будь-якого місця? Що включається в «інші події»? Наприклад, падіння дерева на дах машини входить до цього переліку чи ні? А якщо автомобілю зашкодять тварини? Всі ці моменти потрібно обговорити з консультантами.

Важливо детально розібратися і в порядку взаємодії з компанією. Для себе потрібно запам'ятати, яким способом, коли повідомляти про те, що трапилося. Незнання деяких деталей може призвести до відмови в компенсації.

У договорі визначається, яким чином будуть відбуватися виплати. Тут теж можливі варіанти: гроші можуть перераховуватися власнику поліса, або оплачується ремонт автомобіля на СТО. Крім того, кожна компанія виставляє свої вимоги до ТС, яке вона береться страхувати. Наприклад, на машині повинно бути встановлено певне обладнання для охорони, або авто в нічний час слід обов'язково приганяти на стоянку, що охороняється.

Як вибрати надійну страхову компанію

Визначаючись зі страховою компанією для укладення договору і вирішуючи, яке КАСКО краще, не потрібно поспішати. В першу чергу важливо переконатися в тому, що фірма має діючу ліцензію, дізнатися її рейтинг, наприклад, у журналі Insurance Top. Профільні фахівці аналізують різні аспекти діяльності організацій, ранжирують їх по певних критеріях, розповідають про ефективність роботи.

Ще один пункт, на який звертають увагу, — це кількість пропонованих програм страхування. Тут діє принцип «чим їх більше, тим краще». Також допоможуть реальні відгуки клієнтів, які можна прочитати в інтернеті. Зрозуміло, що ідеальних фірм не буває, але головне тут, щоб позитивних відгуків було більше, ніж негативних. Особливу увагу потрібно звертати на реальні випадки виплат компенсацій, залишився клієнт задоволеним чи ні. Додатковою ознакою надійності компанії є наявність серед її клієнтів солідних підприємств.

Важливо, скільки років вже СК присутня на ринку страхових послуг, чи має розвинену мережу філій. Непередбачена ситуація може статися в будь-якому місці, тому наявність офісів поблизу допоможе вирішити проблему набагато швидше. Сподіваємося, що наші поради допоможуть читачам знайти надійну страхову компанію та укласти свій «ідеальний» договір КАСКО.

Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣