Франшиза при страхуванні: як вибрати та які особливості

Страховка на авто покриває витрати винуватця аварії на ремонт транспортного засобу та лікування потерпілого. Вартість поліса в різних компаніях відрізняється залежно від низки критеріїв. На остаточну ціну, окрім інших факторів, впливає франшиза страхування.

Це мінімальна сума збитків, які страховик не виплачує при аварії чи іншій ситуації. Не завжди автовласник розуміє різницю між цим фактором та вартістю поліса. У результаті можуть виникнути непорозуміння, крім того, сума витрат при ДТП може виявитися більшою, ніж було заплановано.

Для чого це потрібно

Франшиза в страхуванні вигідна насамперед для страховика. За умови її наявності він має право не компенсувати дрібні збитки та убезпечити себе від пов'язаних із ними додаткових витрат. Перевага є й для покупця – це економія на вартості поліса. Чим вища сума франшизи, тим дешевше обходиться ОСЦПВ у результаті.

Ця сума може бути нульовою, тоді компанія в разі аварії повністю відшкодує всі витрати. Але й заплатити за оформлення такого договору доведеться більше. Деякі автовласники помилково вважають, що франшиза в автоцивілці – це спосіб додатково заробити на клієнтах. Але її розмір можна вибирати за своїм бажанням, щоб отримати повний фінансовий захист чи добре заощадити.

Як це працює

Якщо вказана франшиза, автоцивілка коштуватиме дешевше. Це можливість для покупця самостійно вибрати потрібне покриття. Наприклад, деякі дрібні пошкодження простіше й швидше усунути власним коштом, ніж чекати відшкодування. У цьому разі ОСЦПВ покриє лише великі та значні дефекти.

Максимальна сума – вибір для впевнених у собі досвідчених водіїв, які не порушують правил дорожнього руху. Якщо ви ніколи не потрапляли в аварії й маєте великий стаж водіння, висока страхова франшиза допоможе вам заплатити за поліс менше. Початківцям та любителям «політати» на максимальній швидкості краще вказати нульову.

Така опція існує не тільки в автострахуванні, її можна вибрати й для туристичного поліса. У подорожі складно передбачити події, особливо якщо планується займатися екстремальним спортом. Тому краще вибрати пакет із нульовою франшизою. При цьому, якщо взяти максимальну, у разі дрібних неприємностей доведеться розраховувати тільки на себе.

Які є різновиди

Залежно від пакета та типу існує декілька варіантів вибору. Фіксована чи абсолютна франшиза страхування – це абсолютна сума, яку не можна змінити (наприклад, 1000 чи 5000 грн). Вона не залежить від підсумкового обсягу поліса.

Є також програми, де сума, що не відшкодовується страховиком, розраховується як відсоток – 2%, 5%, 10%. Це відносна франшиза страховки: коли вона прив'язана до суми збитків, витрати застрахованої особи безпосередньо залежать від наслідків нещасного випадку. Чим складніша ситуація, тим більше йому доведеться заплатити. Також розмір коштів, що не відшкодовується страховиком, ділять на два типи: умовний та безумовний.

Перший передбачає, що страхова компанія не перераховує відшкодування, якщо шкода клієнта не більша за зазначену в договорі суму. В іншому разі людина отримує виплату в повному обсязі без вирахування. Безумовна франшиза автоцивілки ー це сума, на яку зменшують розмір виплати незалежно від втрат. Наприклад, якщо вона дорівнює 2000, а збиток в аварії становив 10 000, страхова виплатить 8 000.

Розбираючись, що таке франшиза в страхуванні, треба згадати й менш поширені види:

  • динамічна. Сума компенсації змінюється залежно від кількості подій. Розглянемо, що таке франшиза при страхуванні авто такого типу. При першій аварії збитки відшкодовують повністю, при наступних загальну суму зменшують на зазначений у договорі розмір;

  • пільгова. Її застосування залежить від умов. Якщо водій порушив правила та з його вини сталася ДТП, від компенсації забирають обумовлену суму. Потерпілий отримує все, що йому належить, без вирахування;

  • тимчасова. Передбачає обмеження за часом, а не за сумою. Наприклад, страхова може не компенсувати збитки в перші 2 місяці після оформлення договору.

Розібравшись, що це франшиза при страхуванні, буде простіше вибрати потрібний варіант залежно від стилю водіння, досвіду, умов, бюджету.

Для різних видів полісів

Розібрати в тому, що означає франшиза при страхуванні, насамперед треба покупцям КАСКО. В автоцивілці її розмір обмежений законом і не може перевищувати 2% ліміту зі збитків. Наявність такої суми однозначно вигідна досвідченим водіям, власникам уживаних машин чи марок преміумкласу. Решті краще уточнити, що таке нульова франшиза при страхуванні авто, та придбати її.



Для цієї сторінки переклад на Вашій мові відсутній


Цей вебсайт використовує cookies.
Залишаючись на сайті, ви погоджуєтесь з Політикою конфіденційності та Правилами щодо файлів cookie.

Приймаю

Підпишіться на розсилку та отримуйте спеціальні пропозиції!📣